Rökarnas glödheta semesterparadis

RESA

Här få du röka - trots "tobaksfria dagen".

Det finns fortfarande länder där det är fullt tillåtet att röka.

Kanske kan de också bli lockande semestermål för alla de rökare som absolut inte kommer att delta i firandet av 31 maj - Internationella tobaksfria dagen.

Foto: Snyggt att röka? I alla fall inte på offentliga platser, tycker många. Men i vissa länder är det fortfarande fritt fram att bolma.

Fast en liten tankeställare kanske de får sig.

Dagen och firandet har faktiskt tillkommit för att uppmuntra rökare att sluta med tobak och nikotin.

Men de mest inbitna kan trösta sig med att alla länder inte gått så hårt fram som Sverige, Norge, Island, USA och Danmark för att nu nämna några nationer som gått i bräschen i ”jakten på rökare”.

Flygsöksajten Scyscanner tipsar om just några sådana länder på hemsidan www.skyscanner.se

Rökigt i Serbien, Andorra och Japan

Andorra passar rökare som hand i handsken.

Dels är rökning i barer, på restauranger och på klubbar tillåten i det lilla furstendömet i Pyrenéerna. Dels är landet ett taxfree-land där cigglimporna kostar en bråkdel mot här hemma.

I Serbien finns förvisso ett rökförbud, men ingen tycks bry sig. Personalen på barer och krogar ser lätt mellan fingrarna om någon börjar blossa.

Hälsomedvetna Japan låter kanske för de flesta som ett sämre resmål för rökare, men icke! Rökning är faktiskt fullt tillåten i barer och restauranger i de flesta delar av landet.

Grekerna röker mest i hela Europa

Den ekonomiska krisens Grekland har i flera år försökt införa rökförbud i offentliga lokaler, men det går trögt. Grekerna röker mest i hela Europa och förbudslagen mot rökning är mest en papperstiger som ingen tar på allvar.

I Spanien infördes rökförbud för fyra år sedan. Inställningen här är densamma som i Serbien och Grekland. Ingen bryr sig. De flesta barer och restauranger snålar inte med askkopparna. Fast nu har myndigheterna tröttnat. I slutet av året väntas en ny och betydligt strängare lag klubbas.

Sverige mest rökfritt

Sverige är faktiskt det enda landet i världen där mindre än 20 procent av befolkningen röker. Och när det gäller USA platsar New York lätt som favoritresmål för alla icke-rökare, 97 procent av stans alla barer och restauranger har rökförbud.

Och i ex-president Bill Clintons gamla hemstat Arkansas har man gått ett steg längre när det gäller kampen mot rökning. Där är det förbjudet och bötesbelagt att röka i den egna bilen om barn finns med bland passagerarna.