Ta närmaste vägen till julstämningen

Sex marknader att mysa på

Foto: Foto: Åke Johansson
ätbart i fokus I Rostock gillar man sådant som går att äta. Marknadsstånden erbjuder polkagriskäppar, kanderade äpplen, glaserade pepparkakshjärtan och mycket annat.

Nu tjuvstartar julen – på Europas alla julmarknader.

RESA har plockat russinen ur kakan och tipsar om sex mysiga marknader.

Har du funderat på en tripp till Rostock?

Sven Hansson försöker få i sig en halv meter lång grillkorv.

Vi vandrar ner för trappan mot Neuer Markt i den tyska Hansastaden. Ljudet från åkattraktionerna hörs på långt håll. Då vi närmar oss möts vi av kulörta lyktor och glada människor, precis som det ska vara.

I Rostock gillar man sådant som går att äta och dricka. Stånden erbjuder polkagriskäppar, kanderade äpplen, glaserade pepparkakshjärtan och mycket annat.

En halv meter korv

Här och var står bastanta kvinnor som serverar tysk wurst. Sven Hansson från Trelleborg har just fått sin halvmeterlånga grillkorv. Det ser ut som om han ska svälja ett spjut.

– Jag tar mig familjen hit varje december. Marknaden växer för varje år och korven smakar lika bra, säger han mellan tuggorna.

Vi är inte lika hungriga, så vi tar en bit rökt korv, en lokal specialitet som lämpligen sköljs ner med en Rostocker Pils.

Som avrundning köper vi varsin mugg glögg. Den kostar 2,50 euro och serveras i en tjusig keramikmugg.

Största tyska marknaden

Rostock är staden som likt Fågel Fenix rest sig ur askan. Efter att nästan hälften av bostadshusen bombats till ruiner under andra världskriget blev Rostock en del av DDR. Någon återuppbyggnad i större grad skedde inte.

I stället byggde man satellitförorter i typiskt sovjetsnitt.

Nystarten för Rostock kom när Berlinmuren föll. Nu är stora delar av staden i ursprungligt skick, även om många ruiner finns kvar. Ringmuren till exempel.

Julmarknaden är en gammal tradition, även om firandet var mycket enklare under DDR-tiden. I dag är Rostocks julmarknad den största i norra Tyskland.

Tomten anländer traditionsenligt med galeasen Grete Witting till Rostocks hamn klockan 14 invigningsdagen och tar sig till Neuer Markt på olika sätt. Både släde och spårvagn har förekommit. Årets fordon är hemligt fram till strax före 15 då tomten anländer till marknaden.

Hantverk

Efter ytterligare varsin mugg glögg går vi tillbaka upp för trappan. Väntar till spårvagnen passerat innan vi korsar gatan för att ta gågatan ner till Rådhuset.

Längs gågatan finns ytter-ligare marknadsstånd. Julmarknaden i Rostock är utspridd på tre platser men är mest koncentrerad på Neuer Markt.

Knallarna erbjuder allt möjligt. Hemstickade mössor och vantar samt snidade smörknivar.

Krimskrams finns också, men inte i samma utsträckning som man ser i Sverige.

Framme vid rådhuset letar vi upp restaurang Ratskeller och får ett skrovmål innan det är dags att koja.

Dagen därpå väntar turboshopping inför hemresan.

Lasse Jansson /text och foto

ARTIKELN HANDLAR OM