Strejkhot i Spanien - kan leda till inställda flygresor

Spanska flygledare hotar med strejk som kan leda till inställda flyg i midsommar.
Spanska flygledare hotar med strejk som kan leda till inställda flyg i midsommar.

Midsommarhelgens flyg till Spanien kan komma att ställas in om de spanska flygledarna börjar strejka i veckan.
En strejk påverkar flighter till och från bland annat Barcelona, Palma de Mallorca, Ibiza och Menorca.
– En strejk kommer i så fall absolut att kunna påverka många resenärer, säger Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Spanien är ett av sommarens hetaste resmål och Mallorca ligger allra högst upp på listan över svenskarnas bokade resmål vid midsommar. Men midsommarflygen till Spanien kan komma att ställas in om de spanska flygledarna börjar strejka i veckan. Deras krav på arbetsgivarna handlar om bättre arbetstider. Flygledarna arbetar i skift och vill ha mer än en dag ledigt efter åtta arbetsdagar för att kunna tillbringa mer tid med sina familjer.

Värst i Europa

De vill även ha en bättre tjänstgöringsordning och slippa att frekvent bli schemalagda på obekväma arbetstider som nätter och tidiga morgnar. Flygledarna menar att de mycket utmanande arbetstiderna kan leda till utmattning och det i sin tur till döden i ett längre perspektiv.

– Våra arbetsvillkor är långt ifrån normala. Jag kan försäkra dig om att vår arbetssituation är värst i hela Europa, säger Raul Tobaruela, en representant för de anställda till The Sun.

Kraftiga förseningar

De flygplatser som kommer att påverkas ligger på spanska östkusten och Balearerna, bland annat El Prat Airport i Barcelona, Palma de Mallorca Airport, Ibiza Airport och Menorca Airport.

Om kraven inte tillgodoses kommer flygledarna att gå ut i strejk den här veckan. Piloter och kabinpersonal omfattas inte av strejken, men passagerare får vara beredda på kraftiga förseningar och inställda flyg när markpersonalen strejkar.

Kan påverka många

– Det är många svenska resenärer som är på väg till Spanien nu till helgen, främst till Mallorca. En strejk kommer i så fall absolut att kunna påverka många resenärer. Om strejken blir aktuell så tror jag dock att många aktörer kommer göra allt de kan för att snabbt lösa meningsskiljaktigheterna, då trycket på dessa resmål är så pass högt. En strejk kan ju också bli relativt begränsat, exempelvis ”endast” några timmar per dag, vilket då självklart minskar påverkan, säger Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor

Missa inte vår stora resguide till fantastiska Barcelona
Publisert:

LÄS VIDARE