10 sätt att tjäna pengar på resande fot

avPer Samuelson

RESA

Skaffa reskassan - medan du reser

Foto: AP/Scanpix
Is? Jobb som bartender eller äventyrare ger pengar på fickan under resan.

Tänk att få betalt för att resa till din drömdestination.

På många ställen är det faktiskt verklighet.

Här listar vi 10 sätt att tjäna en hacka medan du ser dig omkring.

1) Ta hand om barn som au pair

Med ett jobb som au pair bor du gratis i en familj mot att du tar hand om barnpassning och vissa hushållssysslor. Lönen skiftar mellan länder och familjer. Riktmärket i USA är 195,45 dollar i veckan, cirka 1360 kronor.

2) Arbeta med bistånd

En lång rad svenska företag, myndigheter och organisationer arbetar på olika sätt med biståndsarbete och anställer personal för detta. Sida och UD rekryterar personal till organisationer som FN och EU. För att bli aktuell bör du ha avslutade akademiska studier och några års yrkeserfarenhet.

3) Jobba inom flyg som kabinpersonal

För att kunna bli kabinpersonal på flyg krävs det bland annat att du fyllt 18 år, kan simma med kläder och att du har god hälsa. Konkurrensen om jobben är hård. Flygbolagens internkurser tar mellan 3 och 6 veckor. Anna Melleberg på Novair berättar att många som söker till utbildningarna kommer från servicesektorn men att hon hellre ser att sökanden kan sjukvård och att släcka bränder.

4) Servera drinkar på kryssningsfartyg

På kryssningsbolag som MSC Cruises och Royal Caribbean kan du resa runt i Karibien, Medelhavet och Atlanten och håva in pengar under tiden. Men räkna inte med särskilt mycket ledig tid eller hög lön.

5) Jobba som volontär

Vissa arrangörer, som Internationella arbetslag, erbjuder uppehälle i gengäld mot att du jobbar på exempelvis ett byggprojekt eller på en gård. Hjälporganisationer som Läkare utan gränser vill ha yrkesutbildad personal som logistiker, läkare, ekonomer och barnmorskor, och erbjuder en symbolisk lön för ditt arbete.

6) Bli resekribent eller utrikeskorre

Reseskribenter och utrikeskorrespondenter reser jorden runt och säljer texter till tidningar, magasin och reseguider. Jobbet kan bitvis vara krävande och de fasta anställningarna är inte många. I gengäld är du fri att resa nästan hur och vart du vill.

7) Bli reseledare

Gillar du att jobba med människor och är glad, driven och flexibel? För att bli aktuell vill resebolagen att du har körkort, arbetslivserfarenhet och avslutad gymnasieutbildning. Språkkunskaper är mycket meriterande och ofta ett krav.

8) Låt sponsorer betala äventyret

Oavsett om du vill simma över Röda havet eller vandra genom Antarktis kan du - med ett visst mått driftighet - få sponsorer att betala för utrustning, mat och resa. En av de större utmaningarna idag är att göra något som ingen annan redan har gjort. Äventyrare som Renata Chlumska och Ola Skinnarmo är två kända förebilder.

9) Sprid Guds ord

Enligt Bertil Svensson vid Gemensam Framtid (tidigare Missionskyrkan) har Sverige idag cirka 2-300 missionärer spridda över världen, från Ecuador i väst, till Japan i öst. Du behöver ett gediget yrkeskunnande och utbildning i språk och teologi för att bli missionär. Lönen följer normala anställningsregler.

10) Undervisa i engelska

Med ett TEFL-test och en imponerande examen i ryggen kan du få jobb som engelsklärare på flera platser i världen, inte minst i Asien. Amerikanska ambassaden i Peking meddelar att de bäst betalda jobben finns på dagis och grundskolor.