I Edens mustgård

RESA

Visingsö - ett paradis för äppelälskaren

Foto: Visingsö är ett paradis för äppelälskaren. Janne Peterson har 8 500 äppelträd på ön och kan blicka tillbaka på en tradition av odling ända från 1940-talet.

Med 8500 träd är han störst av äppelodlarna på Visingsö.

Men någon favorit bland sina tio sorter vill han inte peka ut.

-Det godaste äpplet är alltid det som är perfekt moget just för stunden, säger Janne Peterson.

En hare har tagit sig in genom stängslet och rör sig långsamt längs de långa raderna av äppelträd. Kanske har han svårt att bestämma sig för var i de enorma odlingarna han ska börja palla.

En bit därifrån, mitt i den rodnande fruktskogen ligger Kärnhuset, där Janne Peterson bor med sin familj. Men när det drar ihop sig till höst tillbringar han större delen av tiden ute på odlingarna. Både i träden och på marken är det fullt av halvmogna äpplen.

- Vi gallrar hårt för att de bästa och största äpplena ska få stor plats på grenen. Jag har en polsk professor i konsthistoria som kommer hit varje sommar och hjälper mig, som avkoppling.

På en av raderna i trädgården har professorn gallrat färdigt. Redan i mitten av augusti kan Janne plocka de äppelsorter som mognar tidigast.

Flest träd har han av populära Ingrid Marie. Det danska äpplet Gravensteiner är det äldsta som växer i trädgården och har rötterna djupt i 1600-talets mylla.

Visingsö Äpplen satte sina första träd på 1940-talet, men traditionen på ön går långt tillbaka. Greve Per Brahe anlade stora fruktodlingar med tusentals träd vid Visingsborgs slott på 1600-talet.

Men Jannes träd ser knappast ut som de som växte här på grevens tid. De är långa, smala och hårt hållna. Inga skuggande grenar som på de knotiga träd man ser i öns små trädgårdar.

- Man ska odla äpplen - inte ved, säger Janne.

På våren och hösten är det högsäsong i äppelodlingen. Blomningstiden lockar många turister och ännu fler dyker upp i skördetid.

Under guidade turer får man tillfälle att smaka på de färska frukterna och dessutom på produkter som must och marmelad.

Den 23-24 september rustar hela ön till skördefest. Det är då äpplena är som godast - och vackrast.

- Med de kalla nätterna kommer den fina röda färgen, berättar Janne.

I år väntar han sig rekordskörd.

- Jag hoppas på cirka 150 ton. Det har varit perfekta förhållanden i sommar.

Nu i skördetider blir det lätt mer än ett äpple om dagen.

- Ja, jag äter alldeles för mycket äpplen. Magen mår kanske inte så bra under hösten, men det är väldigt gott.

Annas äppelpaj

Foto: Anna, 11 år, står för äppelpajen i familjen Peterson.

Hitta till Visingsö

Nina Hampusson

ARTIKELN HANDLAR OM