Test – 10 resväskor

Resa

Packa säkert och smidigt inför resan

När kylan drar in över Sverige flyr vi fältet. Dags att packa väskan och inta en stol i värmen. Men vad ska du packa i? Smartson har på uppdrag av Aftonbladet Plus testat 10 olika resväskor.

Testet är koncentrerat till hårda och medelhårda väskor i storleken ovanför kabinväska. Det är således väskor som måste checkas in på flyget. Materialet på testmodellerna varierar från mjukare plast till aluminium.

Vikt och förslutning

En hård väska är vanligtvis samtidigt en tung väska och med tanke på att allt fler flygbolag tar betalt för bagaget kan en lätt väska vara att föredra. Testets tre hårdaste väskor Rimowa Topas, Samsonite Aeris basic och Carlton Glider sluter om packningen med isolerande gummilist och spännlås. Övriga modeller förlitar sig på dragkedjor. Dragkedja ger något större flexibilitet och expansionsmöjlighet vid packning. På de två väskorna Jula Globe och Rusta Ambassador kan en extra dragkedja öppnas upp, vilket gör att väskorna blir några centimeter högre.

Säkerhet

En väska med dragkedja har sina nackdelar. Att göra inbrott i en sådan är en smal sak, det går på några sekunder med hjälp av en vanlig kulspetspenna. Har väskan dessutom inget lås, fixerat vid en punkt på ovan- eller underdelen, är det lika lätt att återförsluta väskan. Det betyder att du kan bli av med något eller få något placerat i väskan utan att märka det. Den enda testmodellen med dragkedja som förblir stängd under öppningsförsök med penna är Delsay Karat. Väskan är försedd med en något grövre dragkedja, Zip securi tech som är nära nog omöjlig att forcera, istället gick vår kulspetspenna sönder.

Pris efter behov

Testet har ett prisspann från 500 kronor till 6 350 kronor. Hur mycket en resväska är värd styrs av dig och dina behov.

Joakim Dyredand/Smartson.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa