10 flygplan som är riktiga konstverk

Av: Anders Hedberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Vad har Tintin, tomten och Hello Kitty gemensamt?

Jo, de har alla gjort succé på 10000 meters höjd.

Här är tio av flygvärldens coolast målade plan.

Foto: ICELANDAIR

Flammande norrsken

Icelandair, Island

Allt fler vill åka och se norrsken – och nyligen hängde Icelandair på trenden och lät måla en av sina Boeing 757:or med ett flammande norrsken.

Planet har namnet Hekla Aurora och även på insidan ska norrskenstemat märkas med extra stämningsfull belysning.

1 av 2

Tintins äventyr

Brussels Airlines, Belgien

Det belgiska flygbolaget visade i mars upp en Tintin-målad Airbus 320. Det 37 meter långa motivet är den ubåt som professor Kalkyl lät bygga i äventyret ”Rackham den rödes skatt”. Som pricken över i kompletteras det av devisen ”Vi flyger dig hem till Tintin”, de populära serieböckerna gjordes ju av belgaren Hergé.

Målningen är gjord av flygplanskonstnären Andrew Eisele och tog 1500 timmar. Planet kommer att ha motivet åtminstone fram till 2019.

1 av 2

Star Wars

All Nippon Airways, Japan

När trailern för nya Star Wars-filmen ”The force awakens” släpptes häromveckan meddelade japanska All Nippon Airways att bolaget i höst får en Star Wars-målad Boeing 787 Dreamliner i sin flotta.

Den främre halvan av långdistansplanet kommer då att se ut som roboten R2-D2 och motivmålningen innebär samtidigt startskottet för ett femårigt samarbete mellan flygbolaget och varumärket Star Wars, som till och med fått en egen hemsida.

ANA var för övrigt första bolag att flyga Dreamliner-planen 2011.

1 av 2

Adas drömsemester

Pegasus Airlines, Turkiet

”Rita din drömsemester!” Turkiska Pegasus utlyste nyligen en tävling, där den vinnande teckningen blev till dekoren på en av lågprisbolagets Boeing 737:or.

Vann gjorde nioåriga Ada Eminağaoğlu, som fick flyga från Izmir till Istanbul för att se sin skapelse i full skala och motta en plakett från Pegasus vd.

– Det var så kul att se teckningen som jag hade målat över hela flygplanet som kommer att flyga världen över. Jag kände mig verkligen lycklig, kommenterade Ada segern.

Foto: VOLGOL

Fotbolls-graffiti

Gol, Brasilien

Lagom till fotbolls-VM på hemmaplan 2014 kom lågprisbolaget Gol med en färgexplosion i form av en Boeing 737 där gatukonstnärerna Os Gêmeos verkligen tillåtits gå loss.

Gol var det brasilianska landslagets officiella flygbolag under VM och graffiti-motivet på planet utgjordes av dussintals ansikten på brasilianska hemmafans.

Foto: AP

Katten, vilken succé!

Eva Air, Taiwan

2011 fick taiwanesiska Eva Air fnatt på katt. Då målades ett av bolagets Airbus 330-plan med Hello Kitty-motiv.

Det blev en sådan framgång att Eva Air sedan dess dekorerat allt från incheckningsautomater till matbrickor ombord med den populära katten, som skapades i Japan 1976.

Foto: AP

Hobbitar ute och inne

Air New Zealand

2012 kom det nyzeeländska bolaget med en Hobbit-målad Boeing 777, lagom till världspremiären av filmen ”Hobbit: En oväntad resa”.

Samtidigt lanserade Air New Zealand också en uppmärksammad säkerhetsvideo ombord med de välkända karaktärerna ur ”Sagan om ringen”-filmerna i huvudrollerna.

Foto: FINNAIR

Tomte-flyget

Finnair, Finland

Finländska Finnair har återkommande haft flygplan med tomtemotiv på några av sina plan kring juletid, eftersom bolaget sedan 1983 varit ”Tomtens officiella flygbolag”.

Senast var det två Airbus 320:or som specialmålades.

Foto: QANTAS

Flygande konst

Qantas, Australien

2013 lanserade det australiska bolaget sitt fjärde flygplan i ”Flying Art”-kollektionen, som har dekor med inspiration från landets ursprungsbefolkning aboriginerna.

Flygplanet ”Mendoowoorrji” är en Boeing 737-800 och hämtades sprillans ny från Boeing-fabriken utanför Seattle i USA under pompa och ståt.

Foto: MALCOLM NASON

Förklarar det mesta

Kulula Air, Sydafrika

Sydafrikanska Kululas plan är alltid färgsprakande.

För fem-sex år sedan försågs ett av dem dessutom med pilar som förklarade de olika delarna på planet.

Kanske inte så snyggt men definitivt originellt och ganska kul.

Publicerad:

MER OM RESA