De ska åka tåg till södra Vietnam – med en tvååring

Familjen ska ge sig ut på en resa utan hembiljett

Chris, Nikki och Mikaela åker snart ut på sitt livs äventyr.
Chris, Nikki och Mikaela åker snart ut på sitt livs äventyr.

Planen var att flytta till fjällen och driva restaurang. Men när allt sprack så valde familjen att byta riktning helt – och bege sig ut på sitt livs resa.

– Vi ska följa drömmen och ge oss iväg. Och resa utan en hembiljett, säger Mikaela Baggström.

Mikaela Baggström har en bakgrund inom juridik, och hennes sambo Chris Whitman har jobbat inom finansbranschen. Men de kände båda en längtan efter någonting annorlunda, ett enklare liv. Därför valde de att starta en restaurang tillsammans för fyra år sedan, och flytta ut till en ö i Stockholms skärgård.

– Vi vill ha friheten, bestämma mer över vardagen, leva enklare och billigare utan så mycket prylar eller utgifter, säger Mikaela Baggström.

Både Chris och Mikaela har känt en längtan efter någonting annorlunda.
Både Chris och Mikaela har känt en längtan efter någonting annorlunda.

För 2,5 år sedan kom dottern Nikki, och fram till i höstas drev Chris och Mikaela restaurangen tillsammans. Chris som kock, Mikaela som ansvarig för personal och ekonomi. Men när möjligheten att flytta till Sälen för att driva en restaurang kom så tog paret den.

– Vi skulle flytta upp till Dalarna för vårt drömjobb. Men på grund av vissa omständigheter så blev det inte av.

Där stod paret utan jobb eller boende. Nycklarna till restaurangen i Stockholm skulle lämnas över vid årsskiftet. Då föddes idén om att resa istället.

– Först var vi ganska ledsna, det var en dröm att bo i fjällmiljö med närhet till naturen. Men nu känns det otroligt rätt.

Att åka ut och resa känns helt rätt, tycker Mikaela Baggström.
Att åka ut och resa känns helt rätt, tycker Mikaela Baggström.

Tar tåget till Vietnam

Måndag 13 januari bär det av. Först med färja till Helsingfors, sedan tåg via Moskva till Peking. Mikaela har länge haft en dröm om att åka transmongoliska järnvägen, och efter den fortsätter familjen med tåg hela vägen till södra Vietnam.

– Vi ska följa drömmen och ge oss iväg. Och resa utan en hembiljett, säger Mikaela.

Hur länge familjen blir borta är inte bestämt. De har inga lån, inga jobb de måste tillbaka till, allt de äger ska placeras i ett förråd och dottern Nikki är för liten för skolplikt.

– Vi har gjort oss av med alla måsten för att ha den här friheten. Vi vill vara öppna. Kanske är det någon plats vi vill stanna på, kanske vill vi åka tillbaka till Sverige och starta nya projekt. När vi reser får vi ofta ny inspiration.

Familjen brukar hitta inspiration under resor, här är de i Reykjavik, Island.
Familjen brukar hitta inspiration under resor, här är de i Reykjavik, Island.

Inte rädda för någonting

Att resa med en dotter på 2,5 år hela vägen till Vietnam med tåg kan verka svårt, men det skrämmer inte Mikaela.

– Vi har rest ganska mycket med Nikki. Det som känns absolut bäst är att vi kommer att spendera mer tid tillsammans, vi längtar efter att umgås som en familj. Det kommer att vara en utmaning att resa med ett barn, men vi gör allt för att underlätta och laddar upp med leksaker och ipad.

Den mest utmanande delen av resan kan vara när familjen tar sig från Moskva till Peking med tåg. Den längsta sträckan på tåget utan stopp är tre dagar.

– Vi bor ute på landet och nu under julledigheten, när det blir becksvart efter klockan tre, har vi suttit inomhus och lekt. Vi har trivts jättebra med det. Vi får gå fram och tillbaka genom tåget och hitta på lekar.

En sak som Mikaela och Chris har reflekterat över är faktumet att Nikki inte kommer att ha kvar så många minnen från resan när hon växer upp.

– Hade hon varit äldre hade hon kommit ihåg mer, men vi tror att resan ändå kommer att bidra till hennes utveckling. Det sätter sig i henne att ha varit med om det här.

Nikki har rest mycket, bland annat till Kamloops i Kanada.
Nikki har rest mycket, bland annat till Kamloops i Kanada.

Förhoppningen är också att träffa andra under resan, kanske familjer så att Nikki har någon att leka med. När familjen har kommit fram till Peking väntar en lite lugnare resefart med längre stopp i södra Kina och i Vietnam.

Vill vara spontana efter Vietnam

Resan till södra Vietnam är bokad, men efter det är det oklart vart familjen kommer att bege sig. En idé är att fortsätta genom Kambodja, Thailand och Malaysia hela vägen till Singapore med tåg och buss.

– Vi vill se vad vi känner för, vilka vi träffar. Tanken är att ta det som det kommer.

Mikaela längtar till vacker natur, värme och god mat. Både hon och Chris är matfantaster som vill testa den lokala maten i Ryssland, Mongoliet, Kina och Vietnam.

Spontanitet är någonting som Chris och Mikaela värderar.
Spontanitet är någonting som Chris och Mikaela värderar.

Har reselängtan och klimatångest

Att resan görs just med tåg är ett medvetet val. Det kan hända att familjen flyger någon gång senare under resan, men de vill vara så snälla som möjligt mot miljön.

– Både jag och Chris har klimatångest, samtidigt som vi har en reselängtan. Men vi vill också slippa sitta på ett flygplan, trängas på flygplatsen och istället se naturen utanför fönstret.

Dagarna innan avfärd är det fullt upp för Mikaela och Chris. Det sista ska packas och köras till förrådet. Vänner och familj ska träffas en sista gång innan resan.

– Vi har resefeber såklart, vi ska göra en otroligt resa som kommer att bli bland det största vi har gjort i våra liv. Men information är nyckeln till lugn och vi har läst på mycket.

13 januari bär det av för familjen.
13 januari bär det av för familjen.

Mikaelas tips till andra som vill resa är att ge sig själv rätt förutsättningar, sakta men säkert. Börja spara pengar, flytta till ett billigare boende, sälj saker du inte behöver.

– Se möjligheter i stället för hinder. Läs på om resrutter, läs recensioner och inspireras av andra familjer som gjort liknande resor. Lev enkelt och våga drömma stort. Den som vill får jättegärna kontakta oss om de funderar på hur man ska bära sig åt, säger Mikaela.

Mikaela och Chris kommer att uppdatera om resan på sin blogg och på Instagram.

Publisert:

LÄS VIDARE