De bygger ett hus på hjul i Australien

Nära att förlora allt i dramatisk storbrand

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Anna-Clara Mansolahti stannade i Australien för kärleken.
Anna-Clara Mansolahti stannade i Australien för kärleken.

Resa | Australien

30 kvadratmeter, mulltoalett och sovloft, det är Anna-Clara Mansolahtis framtida hem. Tillsammans med pojkvännen har hon byggt ett så kallat ”tiny house” i Australien – ett litet hus på hjul.

När Anna-Clara Mansolahti flyttade till Australien från Sundsvall i juni 2018 så tänkte hon stanna i ett år. Sedan träffade hon pojkvännen Jacob, och allt förändrades.

– Jag träffade min nuvarande partner efter två månader, och sedan jag träffade honom har jag utgått från att jag ska stanna, säger Anna-Clara Mansolahti.

Nu har Anna-Clara och Jacob hundvalpen Stitch, och snart har de sitt hus på hjul som de byggt på några månader.

– Vi fick idén i mars och efter det gick det ganska fort. Nu är det slutspurten, en månad kvar, säger Anna-Clara.

Anna-Clara och hennes pojkvän Jacob bygger nu ett hus tillsammans.

Byggt allt själva

Det paret bygger kallas ofta för ett ”tiny house” och går ut på att skapa ett hem på en liten yta. Hemmet består av ett kök, ett badrum med komposttoalett, ett sovloft och ett loft där paret ska placera en tv och en soffa. Totalt blir hemmet cirka 30 kvadratmeter, men då är det lågt i tak på loften. Allt är byggt på ett släp, så att hemmet går att flytta.

– Nu har vi möjligheten att bosätta oss var som helst.

Huset är endast 10 meter långt och 4 meter brett.

Anna-Clara och Jacob har själva byggt huset från start. Huset är 10 meter långt och 4 meter brett, så det är bra mycket mindre än den 70 kvadratmeter stora lägenheten som Anna-Clara hade hemma i Sundsvall. Men egentligen hade Clara velat ha ett ännu mindre hus.

– Min dröm hade varit att ha ett hus som är 6–7 meter långt för att kunna resa runt i Australien. Vi kan flytta vårt hus, men vi kommer att behöva en lastbil för att göra det så det är inte ett hem man reser runt i.

Maxlängden tillåten för ett tiny house i Australien är 12 meter, så stort ville Jacob ha det. Kompromissen fick bli 10 meter.

– Jag är mer minimalistisk än han, han tycker att det är väldigt litet. Men jag vill att vi ska bygga ett nytt, mindre hus i framtiden så att vi kan resa runt. Jag hoppas han inser att det går att bo mindre, säger Anna-Clara.

Höll på att förlora allt i en brand

Anna-Clara och Jacob bor i Stanthorpe, tre timmar söder om Brisbane. Medan de färdigställer huset bor paret hos Jacobs föräldrar, sedan är planen att flytta närmare universitetet där Anna-Clara studerar.

Den största skillnaden mellan Sundsvall och Stanthorpe är inte helt oväntat klimatet. I vanliga fall föredrar Anna-Clara Australiens värme, men nyligen var klimatet nära att ställa till det för paret.

– Det är väldigt torrt här, hela Australien är i torka. För någon månad sedan fick vi ta ett steg tillbaka med bygget på grund av en stor skogsbrand i området.

Det var en fredag i början av september som Anna-Clara satt och pluggade när hon fick höra om varningen för skogsbrand. Först tog hon det inte på allvar, sedan tittade hon ut genom fönstret och såg elden.

– Jag bara tog det första jag såg, och hunden, och slängde in det i bilen. Vi bor så att vi var tvungna att köra mot branden, genom elden, för att ta oss ut, berättar Anna-Clara.

Familjen fick vänta i två dagar innan de fick komma hem igen. I området brann sju hus ner, men Anna-Clara och Jacob klarade sitt, liksom hans föräldrars hus.

– Huset ovanför oss och huset nedanför oss brann ner, men våra klarade sig. Vi hade jättetur.

Branden i Stanthorpe hade kunnat kosta paret hela sitt bygge.

Trots turen så drabbades paret av branden, framför allt då material som golv och lister som låg utanför huset brann upp. Material till ett värde av nära 40 000 kronor, som inte var försäkrat.

– Men det är ingenting i jämförelse med om hela huset hade brunnit ner.

Efter händelsen drömde Anna-Clara ofta mardrömmar.

– Det var väldigt omtumlande. När vi körde igenom elden kände jag att det finns inte en chans att vårt hus kommer att klara sig. När vi kom tillbaka var det småeldar och glöd överallt så jag var rädd att det skulle börja brinna igen, men det fanns ingenting kvar som kunde brinna, allt var dött.

Ser en framtid på stranden

Målet för Anna-Clara är att resa till platser som Noosa, Fraser Island och Cairns. Sedan vill hon köpa mark vid stranden på Gold Coast. Med solceller, vattentank och vattenfilter så har Anna-Clara och Jacob möjligheten att bo ”off grid” som de kallar det, alltså självförsörjande till en viss nivå.

– Gold Coast är vårt favoritställe. Vi brukar åka till stranden Burleigh, att bo där är vår absoluta dröm.

Men planerna på att resa och bo vid stranden får dröja tills Anna-Clara har studerat klart om fyra år. Men snart är det inflytt i huset på hjul.

– När vi flyttar in kommer vi att spara pengar genom att bara få bo i vårt drömhus, det känns fantastiskt, säger Anna-Clara Mansolahti.

Här är favoritstranden där paret gärna bor i framtiden.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Australien

Australien

Hus

Resor

Solceller

Brisbane

Minimalism

MER OM RESA

Rundresa i Skåne – 22 ställen du inte får missa

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

Fem sevärdheter som har dubbelgångare runt jorden

Så många vill ha en mobilfri semester

Italienska staden ger bort bostäder gratis

9 platser där vintern är som vackrast

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

Fem färgglada sjöar att besöka runt jorden

Här är världsdelen som allt fler svenskar vill uppleva

De ska cykla genom Afrika och ro över Atlanten

Vändningen: Snart kan det här landet bli svenskfavoriten

Listan: bra och prisvärda resmål att besöka 2020

Joakim, 27, reser till Antarktis: ”Häftigt resmål”

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

8 stränder som kan försvinna i framtiden

Resa med föräldrarna – det föredrar dagens unga vuxna

Drömjobbet: gratis resor för hela familjen

Orörda paradisöarna – som Hawaii var förr

Så gör du för att fira nyår i Sydneys operahus

Reseexperten om Vings nya ägare: Oerhört positivt

Så kan du göra gott på semestern

Därför väljer svenskarna bort chartern

Så skadar svenska turister djur utomlands

Nu är det besöksförbud på kända klippan