Ta tåget till våren – 5 städer i Europa

avNina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
En glass i Rom eller en tulpanchock i Amsterdam. Här vill vi möta våren.

Möt våren i Rom, Wien, Berlin, Amsterdam eller Paris. Här är fem härliga europeiska städer du kan åka tåg till och njuta av en tidig vår.

Visst gör det ont när våren tvekar. Längtan är svår när vinden biter i kinderna och tårna fryser till is i mars minusgrader. Men i Paris är träden redan gröna och i Rom blommar körsbärsträden. Hit vill vi åka – med tåg.

Foto: Thinkstock
Blommande magnolia i Paris.

Paris

Från Stockholm till Paris tar tågresan mellan 20 och 36 timmar beroende på vilken rutt du väljer. Snabbast går det att ta nattåget till Malmö och sedan vidare till Köpenhamn och till Paris. Alternativt går det att åka via Malmö och Hamburg och övernatta där men det tar naturligtvis lite längre tid.

Foto: Thinkstock
En glass i Rom, ljuvligt härligt.

Rom

Vill du möta våren i Rom får du räkna med längre restid, 30–36 timmar, men å andra sidan är tågresan en stor del av avkopplingen. Starta resan med att ta tåget till Malmö och Köpenhamn. Åk vidare med nattåget till München, spendera dagen där och ta nästa nattåg till Rom. Har du gott om tid så hoppa av i Venedig på vägen.

Foto: Thinkstock
Strosa runt i Berlin.

Berlin

Till påsk, Kristi himmelfärdshelgen och under sommarperioden kör Snälltåget nattåg till Berlin från Stockholm med stopp i Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta och Malmö. Restid cirka 20 timmar.

Foto: Thinkstock
Njut av tulpanerna i Amsterdam.

Amsterdam

Är det något som lovar vår så är det tulpaner. Besök holländska Keukenhof utanför Amsterdam i med sina stora fält av tulpaner. Tåget till Amsterdam går via Göteborg, Köpenhamn, Hamburg och Osnabrück. Restid cirka 16 timmar beroende på när du åker.

Foto: Thinkstock
Vackra Karlskirche i Wien.

Wien

I Wien kommer våren tidigt med blommande parker perfekta att strosa runt i. Prova att boka din tågbiljett på Deutsche Bahn. Här finns resor från Stockholm, Göteborg och Malmö via Danmark, till Hamburg där du byter tåg till Flensburg och där byter du till tåget till Wien. Restid cirka 24–28 timmar.

När du bokar tågbiljett ska du alltid jämföra priset med kostnaden för ett Interrailkort. Till exempel kostar 7 resedagar under en månad 3 454 kr för vuxen.

Hamburg och München är stora knutpunkter för tåglinjer och här har du en stor mängd destinationer att välja mellan så fram med kartan och dröm dig bort.

Användbara sajter för dig som vill åka tåg till Europa

 • Klimatsmartsemester.se – här kan du klimatberäkna din resa och här finns också bra tips och information om tågresor

 • Trainline.se – boka tågbiljetter i Europa

 • Nightjet – boka biljetter till nattåg i 10 europeiska länder.

 • Omio – boka tågresor i Sverige och Europa. Även flyg och buss.

 • Rail.cc – information om nattåg i hela Europa

 • Europarunt.se – köp av Interrailkort

 • Interrail.se – köp av Interrailkort

 • Tågbokningen.se – tips och bokning av tågresor i Europa

 • Railplanner – app att använda på tågresa

 • The Man in Seat 61 – tips från en van tågresenär

 • Tågsemester - Facebookgrupp för tågresenärer i Sverige, Europa och världen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Berlin

Wien

Resa | Rom

Malmö

MER OM RESA