Fångarnas show har blivit turistattraktion

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | USA

70 000 kommer för att se fängelse-rodeon varje år

Fängelset hyser 5200 fångar.

Och det är världens mest besökta fängelse – av turister.

Tacka Angola Prison Rodeo för det.

The Louisiana State Penitientiary i West Feliciana Parish, drygt 20 mil nordväst om New Orleans, tar normalt sett emot 1000 turister varje månad.

Men inte i oktober. Då kommer så många som 70000 för att se Angola Prison Rodeo, som körs under fyra söndagar.

Och det är fångarna som står för den show som drogs i gång i mitten av 1960-talet.

Det hela liknar inte heller vanliga rodeos. Tillsammans med sina fångvaktare har fångarna skapat helt egna koncept.

Ta ”Convict Poker” till exempel. Ett bord och fyra stolar placeras ut i mitten av den rodeoarena som kan ta 10000 åskådare. Fyra fångar kliver sedan ut och sätter sig. Alla med armarna på bordet.

200 dollar i förstapris

Sedan släpps tjuren lös. Den fånge som då sist lämnar bordet när tjuren anfaller vinner förstapriset, 200 dollar.

Det är en förmögenhet att tjäna för de fångar som annars bara betalas med mellan fyra och 20 cents för vanligt arbete bakom fängelsemurarna.

”Guts & Glory” heter en annan gren. I den släpps en tjur lös på arenan. Vid ena hornet hänger en trämugg. Den fånge på arenan som lyckas slita till sig trästycket kammar hem hela 500 dollar i pris.

– Modet och beslutsamheten hos de här grabbarna förbluffar mig, säger Bubba Dunn, som själv varit rodeoproffs och som nu förser fängelset med tjurar till den årliga rodeomånaden.

Vildast i södern

Angola Prison Rodeo marknadsförs som ”Den vildaste showen i Södern”.

Det finns också särskilda bakgrundsskäl till varför fångarnas rodeo inte bara blivit en turistattraktion utan också en hjärtesak för fångarna själva.

– Vi har visat att vi kan rehabilitera dessa fångar och att de inte enbart är vildbasare. Det får dem att göra något och det underhåller publiken. Jag ser inget negativt alls, säger en av fångvaktarna.

Att showen heter ”The Angola Prison Rodeo” hänger samman med att det här området i Louisiana tog emot många slavar från Angola under slavepoken.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN