Den vänliga klassikern

RESA

Solsäkra Gambia har varit en svensk favorit i 50 år

Foto: JOAKIM BORÉN
Skönt häng på Senegambia Beach.

En del kallar landet för Afrika light, en inkörsport till det stora äventyret.

Klart är att väldigt många är väldigt nöjda efter solresan till Gambia.

Det gäller även våra två kräsna medarbetare.

Foto: JOHAN ÖBERG
Upplev sprakande färger och ett annorlunda sätt att leva.

De första bleka charterturisterna landade för 50 år sedan. Solhungriga och badsugna svenskar ville se världen. Gambia blev genast populärt och har alltid varit ett resmål med många återvändare.

Det var länge sedan charterbolagen marknadsförde Gambia, resmålet får bara rulla på, år efter år. En del hittar ändå hit, och de som väl gjort det återvänder gärna. Vi reste dit för att se vad som lockar denna trogna skara.

Härliga stränder

Gambia visar sig vara ett utmärkt resmål. I förhållande till flygtiden får man verkligen känslan av att ha rest långt, det märks att man har kommit till en annan kontinent. Här är exotiskt och ändå bara två timmar från Kanarieöarna.

Myllrande folkliv och kvinnor i vackra kläder och barn i ett knyte på ryggen. Allt är färgstarkt i kläder, prylar och inredning, av skandinavisk minimalism syns inte ett spår.

Sandstränderna är härligt långa, Atlantens vågor ljumma. Gambia är ett av de solsäkraste platserna man kan välja och stränderna är behagligt orörda.

Svårt att få vara ifred

I Gambia går du sällan ensam; folk vill sälja saker, erbjuda tjänster eller bara nyfiket fråga och prata. Ta dig tid, att gå gatan fram innebär att du blir hejdad flera gånger.

För en svensk kan det uppfattas som påträngande, men alla är vänliga. Här är det nära till skratt och leenden.

Hotellområdena håller normal charternivå, för övrigt har landet lägre levnadsstandard. Många bor i enkla skjul och jorden lyser röd på oasfalterade vägar.

Bra och billig mat

Ändå känns det tryggt att vistas ute även sent på natten, kanske för att man sällan ser någon av lokalbefolkningen berusad, de flesta är mycket måttliga om de ens dricker alls. Barer och dansställen finns det dock gott om, för den som vill dansa natten lång till rytmiska toner går det utmärkt.

På charterorterna, främst Serrekunda, är det gott om restauranger med mycket bra och billig mat. Ofta serveras fisk eller skaldjur, men varför inte testa kyckling i jordnötssås eller en stark bönröra någon lunch? Eller ta ett glas läskande hibiskusjuice?

Gladare och soligare

Gambia är ett annorlunda äventyr hela tiden, men extra spännande blir det att resa inåt Gambiafloden på utflykt. Du kan få klappa tama krokodiler, bekanta dig med tjattrande apor i träden eller komma till byar där tiden stått stilla de senaste fem hundra åren.

Det finns också välbesökta museer från tiden då skrämmande många gambianer såldes som slavar.

En veckas resa till Gambia ger känslan av att ha varit i en annan värld. En gladare och soligare del, där färgerna lever kvar i form av mönstrade tyger i packningen. Så klart man vill återvända.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Gambia

Några av rubrikerna i guiden:

Resa hit

Praktiska fakta

Ta sig runt

Charterboende

Bo på egen hand

Att se i Banjul, vid kusten & inlandet

Shopping

Sportaktiviteter

Gambisk mat

Restauranger

Barer & nattklubbar

Ladda ner guiden här

Charlotta von Zweigbergk/text

ARTIKELN HANDLAR OM

Charter