Stjärnkock rör om i SJ-grytan

RESA

Nu kan du äta trerätters ombord på tåget

Nyttigt, gott och fritt från tillsatser. SJ:s trerättersmenyer tas till nya höjder när stjärnkocken Leif Mannerström rör om i grytorna.

Aftonbladet har testat maten som debuterar i dag.

Leif Mannerström är mest känd för sina högklassiga menyer på de egna krogarna Sjömagasinet och Kemeten i Göteborg. Men från och med i dag står stjärnkocken även bakom SJ:s grytor och har tagit fram sex fräscha menyer som 1:a klass-resenärerna kan beställa när de åker med SJ:s X2000 tåg.

– Det tog en halvtimme att skriva menyerna, men ett halvår att se till att de fungerar att serveras på ett tåg, säger Leif Mannerström.

En bra sås räddar det mesta

Nyckeln till en välsmakande men praktisk trerättersmeny på ett tåg är att ha kalla för- och efterrätter och en sås som skyddar huvudrätten när den värms upp, avslöjar han.

– Det är svårt att servera nystekt strömming, däremot kan man servera en vällagad biffstroganoff, säger Leif Mannerström som avslöjar att en bra sås hjälper upp det mesta.

Stjärnkocken ansvarar även för kvalitetskontrollen och är väldigt noga med att maten lagas på riktiga råvaror och utan E-nummer, konserveringsmedel, smakförstärkare och andra tillsatser.

– Maten är så ren och dagsfärsk som den kan bli. Maten som säljs i morgon produceras i eftermiddag och i morgon förmiddag, säger Leif Mannerström.

Mannerströms motto är att det inte finns någon anledning att gå på restaurang om man inte är nöjd. Han tar därför gärna emot kritik från resenärerna.

Linda Aziz