Här får du mest sol för pengarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Solresor

Så mycket kostar varje timme i sol och värme

Sol och bad Möjlighet att fixa en fin bränna står högt i kurs hos svenskarna när det ska väljas höst– och vinterresa. Men det gäller att välja rätt resmål för att få ut så mycket sol som möjligt för pengarna.
Sol och bad Möjlighet att fixa en fin bränna står högt i kurs hos svenskarna när det ska väljas höst– och vinterresa. Men det gäller att välja rätt resmål för att få ut så mycket sol som möjligt för pengarna.

Sol och sand mellan tårna önskar de flesta svenskar av sin höst– eller vinterresa – men inte till vilket pris som helst.

RESA kollade upp var du hittar ”den billigaste soltimmen”.

Elina Karlsson satsar på solsäkra – och billiga Egypten.

Under höst– och vintermånaderna kommer tiotusentals svenskar fly höstmörkret.

De flesta är ute efter sol, bad och horisontalläge.

Att fixa en skön bränna, och råda bot på den värsta höstdeppigheten, står högt i kurs.

För att maximera sin tid i ljuset, i förhållande till hur mycket man vill betala, krävs det lite planering.

Kolla vädret

Populära resmål för höst– och vinterresorna är Egypten, Kanarieöarna, Mexiko och, så klart, svenskarnas favorit Thailand.

Att kolla hur många soltimmar det är per dag på ett resmål är ett strategiskt sätt att tänka när du väljer höst- och vinterresa.

Det kan exempelvis vara soligt i större delen av Thailand – samtidigt som det regnar i Pattaya. Eller är översvämning i Bangkok.

Att följa med i väderleksrapporterna på turistorterna är klokt.

Men det gäller också att välja rätt resmål.

– Förenade Arabemiraten är så gott som 100 procent solsäkert under november, de har cirka nio soltimmar om dagen, tipsar Pauline Berndtsson på researrangören Solresor.

Högsta önskan: Sol

Elina Karlsson är en av många svenskar som planerar att åka bort i mitten av november – den mest eländigt mörka tiden här hemma i Sverige.

Att få lite sol är hennes önskemål.

– Det spelar inte så stor roll vart jag åker, jag letar efter det billigaste priset. Just nu lutar det åt Egypten. Det värsta som kan hända när man åker på solsemester är att det regnar hela veckan, säger hon.

Mest sol för pengarna

Enligt RESAs undersökning kan Egypten vara ett klokt val av Elina.

Det är nämligen det land där man hittar höstens ”billigaste” soltimmar.

Undersökningen visar att det skiljer mycket för priset per soltimme beroende på vilken månad man väljer:

I oktober kostar resor till Mexiko mycket, om man jämför med antalet soltimmar. I november är det istället Kanarieöarna som visar sig vara dyrast.

Som lägst kommer man undan med 49 kronor per timme – att jämföra med snittpriset på sol i kvarterssolariet som kostar det fyrdubbla.

Pris per soltimme

Så har vi räknat

Vi har utgått från resejämförelsesajten Destination.se. Där har vi valt charterresor 7–15 dagar under november, december och januari. Hotellen är trestjärniga eller motsvarande (ibland har fyrstjärniga hotell haft lägre pris) och priset gäller för del i enrumslägenhet för två personer (eller motsvarande). Utifrån varje orts soltimmar har vi sedan räknat ut hur många kronor varje timme kostar.

Sökningen som listan är kopplad till är dynamisk och kan förändrats något över tid – men länkar hela tiden till de billigaste resorna just vid tillfället.

Ulrika Enström / Lina Thorén

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN