Ny färjelinje ska locka svenskar till Ryssland

RESA

Ett kryphål för att slippa visum

Foto: Princess Anastasia och klubben xxxx.

I vår ska svenskar lockas att kryssa till Ryssland och ryssar till Sverige.

I alla fall om man får tro några av de samarbetspartners som står bakom satsningen på ett nytt kryssningsfartyg mellan St Petersburg och Stockholm.

Den 2 april är det premiär för fartyget Princess Anastasia som ska locka ryssar att dygnskryssa till Sverige. St Peter Line hoppas även att de visumfria kryssningarna ska locka svenskar över till andra sidan Östersjön.

– De ryska resenärernas intresse för Stockholm och Sverige är enormt – helt ”invasionsartat”. När svenskarna märker att man utan visum och krångel kan resa med oss till denna Rysslands pärla och att färjan har en hög standard, så börjar också de svenska resenärerna invadera Sankt Petersburg, säger Igor Glukhov, koncernchef för St Peter Line.

Fartyget kommer att avgå från Frihamnen onsdagar och tordagar. Det kommer även finnas möjlighet att först kryssa till Tallinn för att sedan åka vidare med färja därifrån till St Petersburg. De avgångarna är på torsdagar. Frånpriset ligger på 45 Euro.

Tror på medvind

Det är inte första gången ett rederi försöker etablera en färjelinje mellan Sverige och Ryssland, andra rederier som exempelvis Tallink har prövat tidigare men misslyckats. St Peter Line tror dock att de har medvind i seglen.

Förra våren startade de en kryssningslinje mellan Helsingfors och St Petersburg som är en framgångssaga. Nu hoppas de att de kommer ha samma framgång med Sverigelinjen.

Ryssar som i dag vill åka med båt till Sverige måste först åka till Helsingfors för att sedan ta sig över. Runt en halv miljon reser på det sättet varje år.

Klubb för partysugna

Princess Anastasia har genomgått en total renovering innan hon sätts i bruk. Ombord på fartyget kommer det finnas två restauranger, ett poolområde med spa och självklart en klubb som kommer ha öppet till fem på morgonen för de som vill festa.

– På båten kommer vi ha autentisk rysk underhållning och bland annat servera smörgåsbord med rysk kaviar, säger Igor Glukhov.

Från Stockholms Hamnar välkomnas satsningen.

– Varje år omsätter färjepassagerare 5 miljoner kronor och det i sin tur genererar 4 000 arbetstillfällen, säger Henrik Widerståhl, tf vd i Stockholms Hamnar.

Även Visit Sweden ser en enorm potential i den ryska marknaden.

– Det är en expansiv marknad med en enorm tillväxtmöjlighet. Ryssar som kommer till Sverige vill ofta känna av atmosfären i en stad och bra service är viktigt. De tilltalas även av vår natur. Det som är trendigt just nu är skidor och därför är Stockholm och Åre två starka destinationer, säger Ulrika Hallesius, på Visit Sweden.

Kul kalas på Östersjön i vår

SPECIALKRYSSNINGAR

New York-kryssa till Helsingfors

Silja Serenade och Silja Symphony satsar på New York-kryssning - till Helsingfors. Silja utlovar glamouröst sex-and-the-city-liv under 40 timmar. Beställ en Manhattan i baren och lyssna på skön New York-jazz hela natten på "båten som aldrig sover". Pris från 225 kr. Pågår 15 mars och 31 maj.

www.tallinksilja.com

Full Moon Party på Silja Galaxy

Silja Galaxy förvandlas till ett Thailand i miniatyr 19 mars. Thailändsk mat, "buckets", Singha-öl och fest. Pris från 390 kr per person.

www.tallinksilja.com

Cirkuskryss för barnen

På Sportlovet, vecka 8-10, förvandlas en del av Viking Lines fartyg till cirkus. Då bjuder skeppskatten Ville Viking in till Ville Vikings Magical Circus och fartygen fylls med cirkusartister, popcorn samt lekar och mingel för barnen.

www.vikingline.se

Monday Bar Spring Break Cruise

Klassisk club-kryssning (house, trance m.m.) med mängder av internationella dj:s som gäster, bland annat Boy George från gamla Culture Club. 10-11 mars. Pris från 780 kr.

www.tallinksilja.com

Jazz på Viking Amorella

Riksfinalen i klassisk jazz för första gången på Östersjön på m/s Amorella. 24-25 mars. Pris från 538 kr (inkl. B-hytt, underhållning, middag med dryck, frukost, jazzdrink).

www.vikingline.se

Exklusiv whiskey-auktion på Birka Paradise

En exklusiv butelj av den irländska whiskeyn John Jameson, värd upp till 20 000 kronor, lottas ut under Birkas whiskeykryssning. Pris från 1 100 kr (whiskyprovning, 3-rätters middag, frukost).

www.birka.se

Whiskykryssning på Viking Line

Tema whisky och mat med Viking Line. Föreläsningar och provsmakningar. Cirka 230 sorters whisky varav flera rariteter. Prisexempel: 1047 kr per person. Trerätters temamiddag och frukost ingår. Avresa 17 mars.

www.vikingline.se

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Kryssa rätt bland nyheterna

NYTT PÅ FARTYGEN

Birka Paradise ombyggt för 20 miljoner kronor

Ny taxfreebutik, pub och bufférestaurang på Birka Paradise. Baren i nattklubben Copacabana har också byggts om för att kunna erbjuda bättre service.

www.birka.se

M/S Rosella uppfräschad

M/S Rosella som trafikerar kortrutten Kapellskär-Mariehamn har fått en ny "cafébar" i två våningar och en betydligt större taxfreeavdelning. Ett helt däck är ombyggt till restaurangplan och man har installerat en ny hiss för att underlätta för rörelsehindrade.

www.vikingline.se

NYA DESTINATIONER

Nytt fartyg till Sankt Petersburg

Visumfri kryssning Stockholm-Sankt Petersburg med St. Peter Lines fartyg m/s Princess Anastasia. Premiärseglar 2 april. Pris från cirka 400 kr per person.

www.stpeterline.com

Birka Cruises till Bornholm

I sommar börjar Birka Cruises åter med kryssningar till danska Bornholm. Tre till Bornholm från Stockholm. Stopp i Visby på hemvägen. Pris från 1995 kr per person (plats i hytt samt halvpension).

www.birka.se

SHOPPING

Billigare alkohol

Stena Line och Scandlines lockar med skräddarsydda shoppingresor till Tyskland och Danmark i vår med biljettpriser från en hundralapp och uppåt. Tack vare den starka kronan är alkohol extra billig för svenskar som turistar utomlands just nu.

www.stenaline.se, www.scandlines.se

UPPTRÄDANDEN

Folkkärt på Östersjön

Viking Cinderella satsar som vanligt på folkkära artister i vår. Anne-Lie Rydé, Boppers, Thorleifs, Lasse Stefanz, Arvingarna är några av höjdpunkterna.

Tallink Siljas fartyg kontrar med artister som Samantha Fox, Magnus Carlsson och Lili & Susie.

Här hittar du alla artister på östersjön i vår: www.tallinksilja.com, www.vikingline.se, www.birka.se