Gör ett klipp – på drömhuset i solen

RESA

Stark krona ger dig fyndläge på bostäder vid Medelhavet

1 av 10 | Foto: RADHUS Vista Bella Golf, Costa Blanca, Spanien. Pris: 867 400 kr. Rum: 5. Boarea/biarea: 86/120 kvm. Tomtarea: 68 kvm. Mäklare: Fastighetsbyrån.

Nu köper även Svenssons semesterbostad vid Medelhavet.

Stark kronkurs och krisande ekonomier i Sydeuropa har på sina håll nästan halverat priserna.

– Ett riktigt klipp, säger Ulf Pettersson, som köpt en lägenhet i Spanien.

Foto: SLOG TILL PÅ SPANIEN Ulf Pettersson och Kerstin Johnsson fick betala strax över en halv miljon kronor för sin lägenhet på Costa Blanca. När de går i pension räknar de med att tillbringa större delen av året där.

Ulf Pettersson och Kerstin Johnsson från Ingsjö i Dalarna slog i fjol till på en lägenhet i byn Los Montesinos, cirka tio kilometer nordväst om Torrevieja på Costa Blanca.

Bostaden är byggd 2005 och har en boyta på 55 kvm. De fick ge 550000 kronor för sin markplanslägenhet.

– Med dagens euronivåer och bostadsmarknad var det här ett tillfälle som nog aldrig kommer tillbaka, säger Ulf Pettersson.

Permanent bostad

Ulf och Kerstin är i femtioårsåldern, och när de blir äldre planerar de att bosätta sig i Spanien under de kalla vintermånaderna.

– Min framtida vision är att tillbringa sommaren och julen i Sverige och resten av tiden i Spanien, säger Ulf Pettersson.

Spanien har blivit riktigt hett det senaste året. Det kan man tacka den starka kronkursen och den krisande ekonomin i Spanien för.

Fastighetsbyrån började förmedla bostäder i Spanien 2008 och i dag är den största delen av deras försäljning objekt under 900000 kronor. Priserna har sjunkit rejält de senaste åren.

Minskad efterfrågan

– Jämfört med 2007 har de på vissa håll gått ner med 30–40 procent, säger Fastighetsbyråns Roland Wallman.

Då har han ändå inte räknat med att kronans värde ökat kraftigt mot euron sedan dess.

Orsaken till prisfallen är enligt honom den ekonomiska krisen i flera av Medelhavsländerna, samtidigt som engelsmän och tyskar förlorat kraftigt i köpkraft – vilket minskat efterfrågan på semesterbostäder.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!