Vandra i magiska Kina

RESA

Följ med upp till toppen av det heliga berget Emei

Foto: Aftonbladets Nils Paulsson tar en paus vid ett av många kloster på väg upp för det heliga berget Emei.

Mytomspunnet och främmande. Men magiskt och inbjudande. Det nya Kina bjuder på såväl häftig storstad som meditativa bergsvandringar.

Aftonbladet Söndags Nils Paulsson valde det senare – och fick en nära livet-upplevelse på köpet.

Solen stiger över de tibetanska bergen och får klostret att vakna. I huset bredvid vårt börjar munkarna morgonmässan medan vi vandrar ner till matsalen för risvällingsfrukost.

Vi är i sydvästra Kina och har slagit nattläger i det buddhistiska klostret Wanniansi på vår väg upp för det heliga berget Emei.

3099 meter över havet

Varje dag året om vallfärdar tusentals kineser hit för att be framför den gigantiska buddhastatyn som väntar längst upp på toppen, 3099 meter över havet. Dit ska vi också, så frukosten avklarar vi snabbt.

– Nihau! hälsar en ung kinesiska och fnissar när vi passerat på stigen.

Även idag väcker vår vandring uppmärksamhet och då och då blir vi fotade tillsammans med leende tonåringar i pandafrisyrer.

– Big nose! Tall!! hörs fnittret när vi gått vidare.

Ja, vi är ljushåriga européer, långt hemifrån.

Storslagen natur

En klar dag på Emeiberget går det att se ända in i Tibet, och längs bergssluttningarna däremellan sägs teet ha sitt ursprung i världen. I takt med att fler och fler reser till Kinas storstäder Peking och Shanghai byggs en bild upp av ett paradis för billig shopping – och ett drömland för svenska företag.

Men fortfarande är många guldkorn rätt så okända. Naturupplevelserna i Sichuan-provinsen, båtturer i de magiska sockertoppsbergen i Guilin och vandringar Gula bergen sydväst om Shanghai erbjuder ­alla något utöver det vanliga.

Ensamma på toppen

06.00 nästa morgon når vi toppen av Emei. Uppe i molnen är sikten i stort sett obefintlig när vi går de sista stegen upp – helt ensamma.

Då uppenbarar den sig – den enorma och gyllene buddhan Samantabhadra. Med en stolt känsla i trött kropp tar vi ett djupt andetag och får en fläkt av heligheten.

I dag ser vi inte bort till Tibet, men kanske lite klarare inåt.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Nils Paulsson/text & foto

ARTIKELN HANDLAR OM