Så funkar det att köpa ett hus i Spanien

Bästa råden till dig som vill äga en fastighet i Spanien

Nu kan du se tv-programmet ”Drömmen om Spanien” på Aftonbladet.
Journalisten och Spanien-kännaren Camilla Enström ger dig den ultimata guiden till hur man köper en fastighet i Spanien.
Det finns många fallgropar och bostadsmarknaden fungerar inte alls som hemma i Sverige.
– Det finns mycket som kan gå snett, det gäller att vara påläst och ha koll, säger Camilla Enström.

Rekordmånga svenskar köper hus eller lägenhet i Spanien. Drömmen om att bo i ett land med sol och värme – helt eller delvis under året – blir verklighet för allt fler av oss nordbor.

– Det var en dröm för mig också och jag bestämde mig för att sluta drömma och slå till. Men skillnaderna mellan den svenska och spanska bostadsmarknaden är många, säger Camilla Enström som är programledare för Aftonbladets nya program ”Drömmen om Spanien”.

Camilla Enström står bakom Aftonbladets nya program ”Drömmen om Spanien”.
Camilla Enström står bakom Aftonbladets nya program ”Drömmen om Spanien”.

Obegripliga regelverk

Som spekulant hamnar man snart i en djungel av mäklare, obegripliga regelverk och redan sålda objekt. Fastighetsförmedling är en lukrativ bransch i Spanien och många känner sig manade. Bara runt Costa del Sol jobbar runt 2 000 mäklare. Dessutom behöver man ingen särskild utbildning för att kalla sig mäklare i Spanien.

– Den största skillnaden är att vi inte har några bostadsportaler liknande Hemnet i Spanien. Det är en ganska oreglerad marknad och det är svårt att veta vad som är sålt och inte sålt, säger Fredrik Kristensson, mäklare på Carl Alex Partners.

Han är ”Drömmen om Spaniens” mäklarexpert i programmet och delar med sig av tips och råd under hela programserien. I sex avsnitt får tittarna lära sig allt om att köpa bostad i Spanien steg för steg.

Sätt en ungefärlig budget

– Det viktigaste är att man har gjort klart innan vad man är ute efter. Om man vill ha en villa eller lägenhet, en tomt att bygga eget på eller köpa nyproduktion. Dessutom bör man ha satt en ungefärlig budget.

Att anlita en mäklare är gratis, hen får betalt av säljaren vid ett eventuellt köp. Men man måste vara beredd på att det tillkommer kostnader vid husköpet.

– Den kostnaden ligger på ungefär tio till femton procent och går till advokatavgiften, notarien, överföringsavgifter och olika skatter, säger Fredrik Kristensson.

Köp inget osett

Det allra viktigaste rådet som både Camilla och Fredrik vill ge svenska husköpare är att åka ner och titta på objektet på plats.

– Köp aldrig en fastighet här nere utan att ha sett huset. Det finns mycket som kan gå snett, det kan till exempel finnas dolda fel, det kanske saknas bygglov eller så kan någon ha nyttjanderätt till huset. Det bästa är att anlita en advokat och att vara extremt noggrann och frågvis så att man är hundra procent säker på att allt är i sin ordning innan man skriver under köpekontraktet, säger Camilla Enström.

 
”Drömmen om Spanien” sänds varannan fredag med start den 25 januari.

 

Camillas råd till dig som vill köpa fastighet i Spanien

  • Tänk igenom vad du är på jakt efter
  • Ta hjälp av en mäklare – det kan vara svårt att på egen hand få en överblick över allt som är till salu.
  • Köp inget osett

Publisert:

LÄS VIDARE