Här gör du Medelhavets häftigaste dyk

Resa

... eller upplever kontrasten mellan Maltas fart och Gozos frid

  Den ena är romantisk, lite hemlig och ett gömställe för superkändisar.

Den andra pulserar av turister, fotbollspubar och ett sprudlande nattliv.

Men ett har Malta och dess lilla syster-ö Gozo gemensamt: Medelhavets kanske bästa dykvatten.

Den som planerar att resa till Malta bör fundera över vilken av de två öarna som bäst stämmer med ens egna intressen.

En festprisse som reser till Gozo lär snabbt bli uttråkad. Lika fel hamnar en naturälskande romantiker på ”fastlands-Malta”.

– Att åka från Malta till Gozo är som att resa tillbaka hundra år i tiden, säger Ulf Hedlund, svensk datakonsult som sedan två och ett halvt år bor i Sliema på Malta.

På Gozo härskar friden. Fåglarnas kvitter är det närmaste du kommer något som kan kallas oväsen.

Lugnet och avskildheten här har lockat till sig många mega-kändisar som vill fly rampljuset. Leonardo Di Caprio och Gérard Depardieu är två filmstjärnor som har valt ön som tillflyktsort.

Till Gozo kommer också dykare från hela världen. Ön har rykte om sig att ha Medelhavets bästa dykvatten, sikt på över 30 meter är vanlig. Dykningen har blivit extra dramatisk sedan några år när det kom rapporter om vithaj i området.

– Fast jag har aldrig sett någon och jag har gjort hundratals dyk, säger Brian Azzopardi, maltesisk dykinstruktör. Dzäremot har jag sett blåhaj och hundhaj. Annars är det mer vanligt med havsabborre, bläckfisk och papegojfisk.

Varken på Gozo eller Malta ser man många barnfamiljer, vilket är lätt att förstå. Det fåtal sandstränder som finns är oftast svårtillgängliga. Sol och bad sker framför allt från klippor och bryggor.

De senaste två åren har Ulf Hedlund från Sollefteå arbetat som frilansande datakonsult på Malta. Klimatet, den vänliga atmosfären och de låga priserna fick honom att bestämma sig för ön.

– Priserna är 20–25 procent lägre än i Sverige, så det går att leva bra. Jag jobbar några veckor, sedan kan jag vara ledig ett tag, säger han.

Han tycker det är lätt att få kontakt med malteserna och de många engelsmännen som turistar och arbetar på ön. Att engelska är ett officiellt språk underlättar det sociala livet. En av få nackdelar är den intensiva trafiken.

– Det kan vara lite si och så med att följa trafikreglerna. Visserligen är det vänstertrafik men vi brukar skoja och säga att malteserna ändå kör på den sida av vägen där det är mest skugga.

Ulf Hedlunds stamställe är det engelska Mariner’s Pub, vid vattnet mittemot hans lägenhet i Sliema. Hit kommer han nästan dagligen för att ta en öl och få sig en pratstund med sina brittiska kamrater. Givetvis är det stora samtalsämnet fotboll, inte minst nu inför VM.

– Innan jag flyttade hit var jag inte nämnvärt intresserad av fotboll. Men det är ett bra sätt at få kontakt med folk. Alla har ett favoritlag som de följer.

Till skillnad från Gozo finns det på Malta stora möjligheter till nattliv. I Paceville utanför Sliema ligger diskoteken på rad.

På de flesta ställena är det fritt inträde, så det går bra att gå runt mellan haken och känna på stämningen. Det är många malteser i 20–25-årsåldern bland besökarna. På somrarna är språkskoleelever flitiga gäster i nöjeskvarteren.

Det kanske allra största nöjet på ön är nog ändå maten.

– Det finns många trevliga restauranger men jag skulle vilja uppmuntra folk att äta på småpubarna. De är billigare och det är till de här ställena som lokalbefolkningen går för att äta, säger Ulf Hedlund.

Guide/Malta

Thomas Larsson (resa@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa