”På Frankfurts flygplats vill man bara avlida”

Publicerad:
Uppdaterad:

David Fjäll

SVT-profilen David Fjäll avslöjar sina smultronställen – och sporthändelserna du inte får missa

1 av 5 | Foto: Foto: Jezzica Sunmo, SVT
David Fjäll.

Skidåkning i USA, härligt lugn i Brasilien – och burgare i Stockholm.

SVT:s David Fjäll, aktuell som programledare i sändningarna från herrarnas fotbolls-EM, delar med sig av sina favoriter jorden runt.

✓ Vail: Fantastisk skidåkning

”Vail är en skidupplevelse utöver det vanliga. Torr snö, och en magisk naturupplevelse i och med att de har skog så högt upp på bergen, vilket vi inte är vana vid på våra breddgrader.”

✓ New York: Hockeyupplevelse

”Vill man verkligen uppleva hockey ska man gå på matcher som betyder någonting. Vi har en bra liga i Sverige, och när det går slutspelsmatcher där det finns en stark hockeykultur tycker jag att man ska gå. Om exempelvis Skellefteå och Luleå gör upp om titeln bör du inte missa det. Har man möjlighet att se Stanley Cup-slutspelet i NHL bör man absolut ramla in och titta. Hockey är annorlunda där, det är mycket mer show runt omkring. Personligen har jag haft mina häftigaste upplevelser i Madison Square Garden i New York.”

✓ England: The Lake District

”Har man inte varit i The Lake District, i Englands nordvästra hörn på gränsen upp mot Skottland, så har man någonting jäkligt härligt framför sig. Resan behöver inte vara dyr, och man hyr med fördel bil. Det enda man behöver tänka på är vänstertrafiken, i synnerhet när man ska backa ut från parkeringar. På pubarna brukar värden sitta bland klientelet, och du får själv gå och tappa upp din öl och sätta ett märke på en tavla för varje glas.”

✓ Itacaré: Lågt tempo

”Ett briljant ställe, ett paradis. Staden är inte stor, och det är näst intill omöjligt att känna stress – folk vet inte vad det är, och man anpassar sig snabbt till deras tempo. Man går ner på byn eller till stränderna. Vill man surfa kan man göra det, föredrar man att bara hänga runt går det precis lika bra. Fantastiska naturupplevelser runt hörnet. Det finns någonting att göra för alla.”

✓ Stockholm: Hög hamburgerstandard

”Den bästa burgaren får du hos någon du känner. Hemligheten är vilket kött du har i grunden – 70 % högrev och 30 % bringa är en bra formel för saftighet. Ska du köpa burgare är Flippin’ Burger bra, men de har svajat lite grann – i synnerhet för mig som är glutentorsk och upplever att jag får dåligt glutenbröd där. Prime Burger är en mer snabbmatsrelaterad upplevel- se men vågar salta köttet ordentligt. Gnarly Burger ska du hålla dig borta från, de är överprissatta på restaurangen men har en foodtruck också. Lily’s har jag käkat en jäkligt bra burgare på. Franky’s på Sveavägen är väldigt bra – allt fixas i grunden på plats. Bun Meat Bun ute i Farsta är bra. Standarden är hög, även jämfört med en metropol som New York.”

✓ Arlanda: Världens bästa flygplats

”Folk pratar alltid om att det tar så lång tid att få bagaget, men hur snabbt går det inte att komma av planet? Det går hur fort som helst på Arlanda, och det är därför man får vänta. Trevlig personal, det finns grejer att käka och allting funkar. En extremt bra flygplats. Och dessutom en känsla av att komma hem. Bland flygplatser som tvärtom är så tråkiga att man bara vill avlida nämner jag gärna Frankfurt.”

✓ Bilbao: Geniun fotboll

”Till dig som är turist men vill ha en genuin fotbollsrelaterad publikupp- levelse vill jag rekommendera att gå på match i baskiska Bilbao – Athletic Bilbao mot Real Sociedad. Stämningen är het, men utan stök, och området är fullt av restauranger med bra mat och dryck.”

✓ Italien: Bra backar

”Utförsåkning gillar jag nuförtiden. Det finns bra ställen på nära håll: Om man tar sig upp till Sälen tycker jag att man även kan fortsätta över norska gränsen till Trysil. Alperna är häftiga. Jag är inte så avancerad att jag åker off-pist, utan håller mig i backarna, och mitt favoritställe är Selva di Val Gardena. Jättebra skidåkning och underbar mat.”

✓ Goa: Fint trots magsjuka

”Goa har god mat och fint klimat. Baga Beach tyckte jag var överskattat, men solnedgångarna är fantastiska. Jag var där i tio dagar, och klarade mig från magsjuka – ända tills jag satte mig på planet hem. Som det proffs man är har man ju alltid med sig Dimor, så det var bara att börja knapra. Det ordnade sig så bra att jag inte behövde gå på toaletten på en vecka.”

✓ Kapstaden: Episk köttbit

”Jag var i Sydafrika i samband med för-VM i fotboll, och vi hamnade på The Butcher Shop & Grill. Fantastiskt gott kött och otrolig service, allting var helt magiskt. Det var nog den bästa köttbit jag ätit i hela mitt liv.”

Fotnot: Texten har tidigare publicerats i magasinet Aftonbladet Resa.

Niklas Natt och Dag

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA