Nu kan svenska ungdomar resa gratis – i hela EU

Av:  TT

Knappt 300 svenska 18-åringar har fått ett resebidrag av EU och kan börja planera en resa till exempelvis Paris. Arkivbild.
Knappt 300 svenska 18-åringar har fått ett resebidrag av EU och kan börja planera en resa till exempelvis Paris. Arkivbild.

Satsningen Discover EU blev en succé förra året – nu delas fler tågluffarkort ut.

"Tack vare detta initiativ får cirka 30 000 unga chansen att utforska kulturer och traditioner i Europa och knyta kontakter", skriver ungerske Tibor Navracsics, EU:s kultur- och ungdomskommissionär, i ett uttalande.

Det var i somras som EU för första gången delade ut gratis interrailkort för att ge unionens 18-åringar möjlighet att lära sig mer om sina grannländer.

Satsningen blev en succé med över 100 000 ansökningar till de sammanlagt 15 000 resekorten. I första hand gäller dessa på tåg men även buss, färja och flyg kan bli aktuellt om ingen lämplig tågförbindelse finns tillgänglig.

291 svenska 18-åringar kommer nu att få möjligheten att resa runt i Europa på EU:s bekostnad i sommar. De knappt 300 ingår i den större utvalda skaran på 14 536 personer av 80 000 sökande inom EU-kommissionens satsning.

Andra året i rad

Resebidrag på cirka 2 600 kronor är användbart upp till en månad under perioden 15 april till 31 oktober och måste inkludera minst en resa till ett annat medlemsland och ska i första hand utnyttjas för tågresa.

Det är andra året i rad som 18-åringar från EU:s medlemsländer får chansen till ett resebidrag.

"Tack vare detta initiativ får cirka 30 000 unga chansen att utforska kulturer och traditioner i Europa och knyta kontakter med andra resenärer och nya platser", skriver ungerske Tibor Navracsics, EU:s kultur- och ungdomskommissionär, i ett uttalande.

1 610 svenska ungdomar ansökte om resebidraget.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN