Rusning till aktiva resor

avThomas Gustafsson

Senaste trenden – träna på semestern

1 av 3 | Foto: I år reser 2500 svenskar till Monte Gordro vid Algarvekusten i Portugal för att få inspiration och bli motiverade med den egna träningen.

Svenskarna vill vara allt mer aktiva på semestern.

Efterfrågan stiger på sport- och träningsresor.

– Det ligger i tiden att man vill sköta om sig och vårda sin kropp, säger Jörgen Wiklander på Springtime Travel som specialiserat sig på löparresor och cykelresor.

Fortfarande är det visserligen solen som lockar de flesta utomlands på semestern, men allt fler vill också ha aktiviteter.

Även de stora charterbolagen har börjat erbjuda aktiviteter i sitt program som ett svar på den nya trenden.

Springtime Travel har arrangerat löparresor sedan 1986. Under dessa år har verksamheten inte bara vuxit rejält utan också breddats.

Marathon-resenärer

Just nu finns det till exempel 500 svenskar i New York som rest med Springtime för att delta i det klassiska maratonloppet nu i helgen.

Årets maratonresa har varit slutsåld sedan ett och ett halvt år tillbaka.

– Intresset för våra löparresor blir bara större och större och när det gäller resorna till New York hade vi kunnat sälja mångdubbelt fler, säger Jörgen Wiklander.

Numera är det huvudsakligen vanliga motionärer som följer med på Springtimes resor. Deras stora träningsresor går till Monte Gordo vid Algarvekusten i Portugal där det varje sommar arrangeras veckolånga så kallade ”training camps”.

Professionell träning

Deltagarna bor på ett fyrstjärnigt turisthotell vid havet. I resans pris på cirka 8 000 kronor ingår halvpension och träning under professionell ledning.

Träningen är anpassad så den passar såväl nybörjare som elittränade. Stranden är perfekt för löpträning och stavgång på egen hand. Men också för sol och bad.

– Det är som en helt vanlig solresa men med lite rörligare innehåll, säger Jörgen Wiklander.

Efterfrågan på resorna har blivit så stor att Springtime från och med denna säsong flyger direkt med egna chartrade plan. Tio plan ska fyllas – med över 2 500 resenärer.

– Det kan bli hur stort som helst med den här typen av resor. Allt fler inser att det inte är bra att bara ligga och jäsa under semestern, säger Jörgen Wiklander.

ARTIKELN HANDLAR OM

Resor