"Bättre än Disneyland!"

RESA

Legoland är riktigt kul för både stora och små

Foto: Olle, 8, lär sig köra i trafikskolan – och får körkort trots att han kör både mot rött och enkelriktat.

50 miljoner legobitar. Humana priser och danskt gemyt med tivoli för äldre barn och lekplats för de yngre.

– Bästa nöjesparken vi någonsin besökt, säger Greta, 7, och Olle, 8, efter heldagen i danska Legoland.

Foto: Aftonbladets Jan-Olov Andersson tog med sig barnen Greta, 7, och Olle, 8, på en heldag i Legoland.

Säg det barn som inte har ett förhållande till legobitar. Snacket går redan i tidig ålder – på dagis och i skolor – och förr eller senare får alla föräldrar frågan:

– Vi har hört att det finns något som heter Legoland. När åker vi dit?

En fråga där inget annat svar godtas än att man packar in familjen i bilen eller på flyget och tillbringar några dagar i Billund, mitt ute på den danska ön Jylland.

Av 1,5 miljoner besökare varje år är svenskar den tredje största gruppen, efter danskar och tyskar.

Och det är lätt att förstå varför nöjesparken har blivit så populär.

På många sätt påminner den om Disneyland – i Paris, Orlando eller Los Angeles. Fast attraktionerna är lite snällare. Köerna inte fullt så långa. Priserna inte alls lika skyhöga. Stämningen är inte så genomkommersialiserad. Här lyser verkligen det danska gemytet igenom. I kön till en attraktion kan de anställda plötsligt ge ett otåligt barn ett plastsvärd och dra igång en spontan fäktningsmatch.

Läskar sig med glass

Och om man efter några timmar i sommarvärmen vill pusta ut är det i Legoland fullt normalt att barnen läskar sig med typiska danska glasstrutar, toppade med vispgrädde och sylt, medan de vuxna köper kall pilsner i ståndet bredvid.

Det finns heller inte så många nöjesparker som likt Legoland vänder sig så mycket till barn i alla åldrar.

Duploland är tivolit inne på området som är anpassat för de allra minsta. Även det tåg som går fyra meter upp i luften, över ett antal attraktioner, är så barnvänligt att de allra minsta kan åka det i föräldrars sällskap. Över huvud taget finns inget på Legoland som inte en hyfsat modig sju–åttaåring klarar av. Det är möjligen tonåringar som är ute efter häftiga kickar som kan bli lite besvikna – största berg-och-dalbanan är på ungefär samma nivå som Vilda musen på Gröna Lund.

Miljontals legobitar

Både vuxna och barn blir dock imponerade av Miniland, där världsberömda byggnader och miljöer byggts upp av miljontals legobitar. Senaste nytillskottet Kennedy Space Center invigdes nyligen av Christer Fuglesang.

Reservera två heldagar i parken. Att försöka hinna med allt?–?och att försöka låta barnen hinna med att GÖRA OM allt de tycker är roligt?–?på en dag blir alldeles för stressigt.

Först efter tre dagar började mina barn Olle, 8, och Greta, 7, känna viss mättnad. Betyget var då självklart:

– Bästa nöjesparken vi någonsin besökt, bättre än Disneyland!

Olles 3 favoriter

Gretas 3 favoriter

Foto: Full fart i X-treme Racers.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM