Här kan du leva La dolce vita

RESA

Skippa dyra Portofino - njut i Santa Margherita

1 av 3 | Foto: Portofino är en förkortning av Portodelfino, delfinhamnen. Det simmade nämligen delfiner här förr i tiden.

ITALIENSKA RIVIERAN

Palmbladen rasslar svagt i kvällsbrisen. I hamnen guppar små båtar sömnigt och längs strandpromenaden slår sig människor ner för att sippa en drink före skaldjursmiddagen.

Här, i lilla Santa Margherita, kan du leva det ljuva livet till halva priset.

Det skiljer bara en halv mil mellan de små hamnstäderna Santa Margherita och Portofino på Liguriens kust, strax öster om Genua i Italien. Ändå har de helt olika karaktär.

Jetsetfavorit

Portofino har i årtionden varit en jetsetfavorit och det märks på prislapparna - inte bara drinkarna kostar det dubbla mot i Santa Margherita.

- Vi har varken långa stränder eller häftiga nattklubbar. Så badturisterna och partyfolket åker till andra ställen, säger Pia Pauli från Tammerfors, som tillsammans med maken Vittorio äger och driver ett hotell i Santa Margherita.

Hit åker man i stället om man vill leva det sofistikerade, lugna och goda livet. Längs havet buktar sig strandpromenaden. Här slår marknadsknallarna upp sina stånd varje fredag, men inte bara med souvenirer. Även lokalbefolkningen letar skor, handdukar, koftor och husgeråd bland stånden.

Om du inte hittar något som lockar på marknaden har Santa Margherita en hoper kläd- och skobutiker också. För att inte tala om alla delikatessaffärer.

Och det finns gott om barer och restauranger. Italienarna håller hårt på sina lokala mattraditioner - vissa rätter finns inte ens utanför den egna regionen. Här i Ligurien är så klart fisk och skaldjur paradnumren. Här och bara här fiskas till exempel en viss typ av havskräftor, gamberones. I sällskap med lite vitlök och en skvätt konjak skäms de inte för sig på den rödvitrutiga duken.

Rullande panoramautsikt

Vägen mellan Santa Margherita och Portofino är smal och slingrar utmed kusten. Vi står längst bak i bussen och har hela bakrutan som ett panoramafönster. Bättre utsikt över kusten går inte att få.

Versace, Hermès och Gucci

kantar den korta kullerstenssträckan från busshållplatsen till hamnen i Portofino, där allt från lyxjollar till lyxjakter trängs. Visst, allt är oerhört smakfullt. Men de röda och gula husen med sina blanka skyltfönster känns mest som ögongodis.

Efter besöket i Portofino känns Santa Margherita bara ännu bättre och ännu mer rätt. Här kan du leva la dolce vita light utan att det kostar Versaceskjortan.

Kerstin Sundmark

ARTIKELN HANDLAR OM