”Det är så skiftande”

1 av 3
RESA

Per Oscarsson har bott på Västgötaslätten i 38 år.

– Mösseberg vid Falbygden är ett av de vackraste ställena, tycker jag.

Han bor i en glänta i en skog i Skara.

– Västergötland är ett skiftande land, skog, slätter och små och mindre berg. Kinnekulle, Mösseberg, Billingen. Jag kan inte säga att det är det vackraste i Sverige, för det vet jag inte, men det har så mycket.

Ta fågelvägen

Mellan Vänern och Vättern ligger Fågelvägen. Här finns naturreservat, vackra trädgårdar och mängder av fåglar att beskåda. Mest känd är Hornborgasjön med sina tranor, men man kan också besöka sjön Östen, Valle härad och området kring Billingen.

www.fagelvagen.nu

Vikinga­rodd

Åk med ett vikingaskepp på Vänern! Sigrid Storråda är en kopia av Gokstadsskeppet som hittades i Norge i slutet av 1800-talet. Den 12 augusti får alla som följer med hjälpas åt att ro. Blombergs hamn på Kinnekulle. Pris: 260 kr/vuxen, 500 kr/familj (två vuxna och två barn).

www.sigrid.se

Och så finns även: Skara sommarland, Borås djurpark och Husaby kyrka.

Allt om Kiss

Sveriges största samling om hård­rocksbandet Kiss kan du se i Skara. Alexander Johansson visar upp prylarna han har fått ihop sen 1985: scenkläder, leksaker, autografer, skivor och bilder. Öppet varje dag 14 juli–13 augusti.

www.music­factory.se

KALENDARIUM:

Potatisfestivalen i Alingsås (16–18/6) Nordisk Jazz- och BluesFestival, Borås (1–3/7) Skandinaviens största hantverksmässa, Hjo (7–9/7) Riddarveckan i Hova (8–16/7) Pannkaksfest i Skara (27/7) Porslinsfestival på Rörstrand, Lidköping (17–20/8)

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM