Vackraste tågresorna i Europa

Åk tåg genom Europa
Åk tåg genom Europa

Längtar du efter nya romantiska och hänförande upplevelser?
Då är spännande tågresor något för dig.
The Guardian har listat de tio vackraste resorna i Europa.

Njut av en storslagen natur i Norge.
Njut av en storslagen natur i Norge.

Luta dig tillbaka och njut av storslagna vyer. Kanske känner du för att kliva av och utforska en stad för att sedan fortsätta resan.

Tåg innebär frihet och möjligheter.

The Guardian har valt ut tio tågresor som är något utöver det vanliga.

Flåmsbanan, Norge

Sträcka: 20 kilometer

Resan från Oslo till Bergen är en riktig klassiker.

År 2014 utsåg Lonely Planet järnvägen Flåmsbanan till världens mest fantastiska tågresa. Rutten går från fjordar till bergstoppar. Passagerarna får njuta av älvar som flyter genom djupa raviner, vattenfall som forsar nedför branta, snöklädda berg och fjällgårdar som klänger sig fast utmed bergssidorna.

visitflam.com

Brocken, Tyskland

Sträcka: 34 kilometer

Harzer Schmalspurbahnen är ett 140 kilometer stort nätverk av smala spårlinjer i Harz-bergen, före detta Östtyskland. 25 ånglokomotiv är i bruk, varav tio dagligen. Delar av handlingen i Johann Wolfgang von Goethes välkända pjäs Faust utspelar sig i området, och utvalda resor har pjäsen som tema.

Den mest populära rutten är från Wernigerode genom skogen upp till toppen av berget Brocken, en resa som tar cirka en timme och 40 minuter i varje riktning.

hsb-wr.de

Mariazell Railway, Österrike

Sträcka: 78 kilometer

Österrike har massor av natursköna järnvägar, men den smala järnvägen från St Pölten, väster om Wien, längs den mysiga Pielach-dalen till pilgrimsfärdsstället Mariazell, anses den den bästa sträckan. Det finns flera tågalternativ som alternerar beroende på årstid.

Den enklaste och billigaste är det moderna tåget Himmelstreppe, även om det det kanske är roligare att hoppa på i ett gammalt ångtåg, eller välja ett förstklassigt tåg med panoramafönster.

mariazellerbahn.at

I Polen kan du fortfarande färdas genom landskap med äkta ångtåg.
I Polen kan du fortfarande färdas genom landskap med äkta ångtåg.

Wolsztyn till Leszno, Polen

Sträcka: 81 kilometer

I Polen har ångtåg varit i bruk i 110 år – utan uppehåll. Att kliva på är som att gå tillbaka i tiden.

Ångtågens hemvist är Wolsztyn i västra Polen. Där avgår de klassiska tågen dagligen. Tyvärr hotas nu hela verksamheten på grund av ekonomiska nedskärningar. Så passa på i sommar att njuta av de fantastiska ångtågsresorna mellan Wolsztyn och Leszno, eller mellan Wolsztyn och Poznań. Nästa år kan vara försent.

thewolsztynexperience.org

La Rhune, Frankrike

Sträcka: 4,2 kilometer

Njut av utsikten över den baskiska kusten och landsbygden. En äldre idyllisk sträcka som utgår från ett bergsmassiv i Saint-Jean-de-Luz, för att sedan fortsätta upp till Pyrenéernas västligaste topp. Tåget åker sedan tillbaka till resans startpunkts. Men för den som föredrar finns det möjlighet att gå av innan och ta en tvåtimmarspromenad längs sluttningarna och se vilda ponnysar springa förbi.

rhune.com

Tågen körs av barn i åldrarna 10–14 år.
Tågen körs av barn i åldrarna 10–14 år.

Children’s railway, (Gyermekvasút), Ungern

Sträcka: 11,7 kilometer

Gyermekvasút i Budapest byggdes efter andra världskriget. Tågen är bemannade av barn i åldrarna 10-14 år, under bevakning av vuxna järnvägsarbetare. Barnen gör allt från att sälja biljetter till leda trafiken.

Liknande verksamhet fanns i forna Sovjetunionen på 1940-talet.

Rutten går genom vackra skogar med träd som ek, ask och bok. Husdjur, cyklar, och skidor är tillåtet ombord.

gyermekvasut.hu

Dessa omgivningar kan du njuta av om du köper en biljett till Glacier Express.
Dessa omgivningar kan du njuta av om du köper en biljett till Glacier Express.

Glacier Express, Schweiz

Sträcka: 290 kilometer

Det här tåget har panoramafönster, så boka fönsterplats om du vill se så mycket som möjligt av det fantastiska landskapet.

Hela sträckan tar åtta timmar från St Moritz till Zermatt. Tåget passerar 291 broar, åker igenom 91 tunnlar och når en höjd på 2 033 meter.

glacierexpress.ch

Stanna till i Bilbao och besök Guggenheim-muséet.
Stanna till i Bilbao och besök Guggenheim-muséet.

El Transcantábrico, Spanien

Sträcka: 780 kilometer

Ett av tågen som åker längs Biscayabukten på Spaniens nordkustär ett lyxhotell på hjul, men det går minst lika bra att åka sträckan med de lokala tågen.

Rutten börjar vid Irún, som ligger vid franska gränsen. Resan går genom städerna San Sebastián, Bilbao och Santander. Andra platser att att besöka längs vägen är förhistoriska målade grottor, de romanska kyrkorna i Asturien, den magnifika nationalparken Picos de Europa och en massa pittoreska badorter. Rutten slutar i Ferrol.

thetrainline.com

Kalavryta railway, Grekland

Sträcka: 22 kilometer

De flesta av de små tåglinjerna i Peloponnesos lades ned för att minska kostnaderna under Greklands finansiella kris, men lyckligtvis finns det två kvar.

Den här järnvägen byggdes 1895. Resan utgår från Korintiska viken vid Joniska havet. Tåget åker därefter igenom ett vackert, vilt landskap till ett slott i bergstaden Kalavryta. Hoppa av på vägen och besök klostret Mega Spilaio, som byggdes på 400-talet.

trainose.gr

Bernina Express går genom Alperna i Schweiz och Italien.
Bernina Express går genom Alperna i Schweiz och Italien.

Bernina Express, Schweiz till Italien

Sträcka: 61 kilometer

2008 ärades det lilla schweiziska tågföretaget Rhaetian Railway en plats på Unescos världsarvslista. Motiveringen var att företaget tack vare sina rutter bidrog till att göra Alpernas samhällen mer öppna och tillgängliga.

Nu används de smala tågspåren söderut från Sankt Moritz mestadels av turister. Många väljer att åka Bernina Express – ett tåg konstruerat så att resenärerna kan upptäcka landskapet på bästa sätt.

Tåget når en höjd på 2 253 meter när den passerar Berninamassivet i Italien innan det fortsätter ner till Tirano, där tåget tuffar fram på gatorna likt en spårvagn.

rhb.ch

Publisert:

LÄS VIDARE