Nu fördubblas turistskatten på Mallorca

Turistskatten på de fina hotellen fördubblas på de Baleariska öarna.
Turistskatten på de fina hotellen fördubblas på de Baleariska öarna.

Turistskatten på Mallorca höjs.
Fördubblas på de finaste hotellen.
Nästa semesterresa blir dyrare.

I fjol infördes en speciell turistskatt på de Baleariska öarna, med bland annat Mallorca, Menorca och Ibiza. Skatten infördes via turisternas boende och beräknas i år inbringa 800 miljoner svenska kronor.

Fördubbling

Nu höjs skatten på två euro per dag för vuxna turister. Genomsnittsbelopp blir i stället tre euro om dagen – medan de som bor på riktigt bra hotell betalar fyra. Det innebär en sammanlagd skatt på 28–38 kronor per dygn och vuxen, enligt bland annat Daily Mail.

Den nya skatten gäller även kryssningsturister som når öarna med fartyg som nu får betala två euro per person. Campare och gäster på hotell utanför städerna beskattas med en respektive två euro per natt.

Tusen kronor extra

Skattehöjningen träder i kraft 2018 och omfattar alla turister över 16 år, mellan maj och oktober. För en tvåveckorsvistelse på fint hotell innebär det en skatt på drygt 500 kronor per person. För en barnfamilj med vuxna barn kan det bli ett par tusen kronor i skatt.

Skatten kallas "eko-skatt" och ska användas till förbättringar i infrastrukturen och vård av öarnas natur- och kulturarv. Skatten är en följd av massturismen som i år lett till kraftiga protester från lokalbefolkningen.

Myndigheterna beräknar att skatten nästa år ska generera 1,1 miljard kronor. Efter Katalonien är de Baleariska öarna de mest besökta i Spanien.

Mysiga Mallorca – kan det bli så mycket bättre?
Publisert:

LÄS VIDARE