Här är svenskarnas nya semesterfavorit

RESA

Billigt, vackert och vilsamt på Venezuelas nya charterö

1 av 3 | Foto: Johan Öberg
Playa el Agua är den populäraste charterstranden på Isla de Margarita. Här har du det bra i några dagar. Men passa på att göra utflykter till korallöarna, delta, djungel eller vattenfall också. Då väntar en riktig fem plus-upplevelse.

Venezuela.

Isla de Margarita är vinterns solklara succé.

Nu blir den lilla ön, med sin sköna mix av Sydamerika och Karibien, chartermål året om.

Jag skymtar precis det glittrande havet från taket till 1600-talsfortet Castillo de Santa Rosa ovanför Isla de Margaritas sömniga huvudstad La Asunción.

När huvudstaden anlades på 1500-talet skulle ingen ha fått för sig att bygga staden på stranden - bara för att ha nära till ett skönt dopp. På den tiden handlade det istället om att skydda sig mot pirater och fientliga indianer.

I dag är det betydligt fridfullare här, även om turisterna blir fler och fler.

Redan för 15 år sedan började Göteborgsföretaget Framtidsresor ordna resor till Isla de Margartia. På senare år har ön ökat starkt i popularitet.

- Det handlar om en ökning på över 500 procent sedan 2002, säger Niklas Thomsen, vd för Framtidsresor.

Men det var först när charterjätten Fritidsresor i höstas började åka hit som svenskarna på allvar fick upp ögonen för ön utanför Venezuelas kust och dess långa rader av stränder.

Som den breda Playa Parguito med stora surfvågor. Eller den kokospalmkantade och långgrunda Playa El Agua, som kanske är öns bästa strand om man semestrar med små barn. Här ligger hotellen tätt bakom strandpromenaden. Många av dem erbjuder all inclusive med egna strandrestauranger så att gästerna slipper gå till hotellet för att luncha.

Kaotiskt men kul

Vi andra kan avnjuta pinfärska ostron som säljs på stranden - en delikat måltid med lite ceviche och ett par pyttesmå Polaröl. Kvällstid finns det flera utsökta kött- och skaldjursrestauranger.

Vi far vidare i vår billiga lilla hyrbil mot Porlamar, som är öns enda större stad. Den känns väldigt sydamerikansk med sitt vinkelräta gatunät och sitt stora torg i centrum som kantas av affärer, restauranger och - som sig bör - en katedral. Mitt på torget står frihetshjälten Simon Bolívar staty och runtom trivs lekande barn, pussande par och dominospelande åldringar. Trivsamt, men staden sägs vara farlig nattetid.

Vi far i stället ner mot blåsiga Playa El Yaque, ett av världens främsta vindsurfarställen. Det är en mäktig syn att se hundratals triangelformade segel ute på havet samtidigt. På stranden får vi se upp för dem som ska i eller upp med sina brädor. Kaotiskt, men kul. Barerna ligger tätt och drinkarna är löjligt billiga.

Passa på att pussas

Från luften ser Isla de Margarita ut som två öar. Ön går så när av på mitten, bara en strand håller ihop delarna. Nere på marken känns det också som två helt olika öar, den östra delen bjuder på frodig grönska, fruktodlingar, stadsliv och vita sandstränder, medan den västra domineras av ett ökentorrt kaktuslandskap, öde kust och en handfull små fiskebyar.

Till den västra delen, Peninsula de Macanao, kommer man för att hitta en egen badvik på vardagar, för att äta nyfångad fisk på helgöppna restauranger eller för jeepturer och ridning i bushen.

Mittemellan öst och väst ligger Restinga-lagunen, skild från havet av en fin sandstrand. Puttrande småbåtar tar dig ut bland mangroveträden där du får se barnkammare för fisk, krabbor och gulliga små sjöhästar. Och som om det inte räckte har båtförarna dessutom fixat flera kärlekstunnlar med mangrovetak - passa på och pussas!

Snart är vi tillbaka i Playa El Agua igen, men först en avstickare över gröna bergssidor till byn Tacarigua där kvinnorna virkar öns bästa hängmattor.

Stämningen är behagligt loj på Isla de Margarita och många öbor spenderar hela dagarna just i hängmattan. Och kanske är det därifrån som ön gör sig allra bäst - vilsamt var ordet.

Läs mer

Johan Öberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM