29 nya chartermål nästa sommar

RESA

Fortsatt stor satsning på lågprisländer

Foto: Umag i Kroatien.

Svenska resenärer vill ha billigare resor.

Och det får de – många av sommarens charternyheter går till lågprisländerna Bulgarien, Rumänien och Turkiet.

Redan nu presenterar de stora researrangörerna sina charternyheter för sommaren 2006. Och det råder inga tvivel om vad som är viktigast i konkurrensen om de svenska semesterfirarna.

- Ett bra prisläge styr resenärerna. Det var mindre viktigt förr, säger Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson.

Det märks i sommarkatalogerna.

”Jakten går vidare”

I somras var Turkiet det land flest svenskar valde att resa till. Nu presenterar flera arrangörer nya resmål i Kroatien, Turkiet, Bulgarien och Rumänien. Sommaren 2006 utgör de 9 av 29 helt nya satsningar.

Fler arrangörer satsar också på orter i lågprisländer där konkurrenterna redan etablerat sig, men de syns inte i listan här bredvid.

Om man bortser från Apollo som storsatsar på Grekland är 9 av 19 nya resmål lågprissatsningar.

- Jakten går vidare efter bra och billiga sommarorter. Norra medel­havskusten är så gott som full, och då blir det naturligt att söka sig österut, säger Joakim Eriksson, kommunikationsdirektör på Mytravel, som innefattar arrangörerna Always och Ving.

Kryssningstrend

En annan trend som går att urskilja bland sommarens nyheter är flera kryssningar längs kusten i Kroatien och från Mallorca. Satsningen på all inclusive fortsätter.

Det är också en konsekvens av att svenskarna blir mer måna om vad semester får kosta, tror Lottie Knutsson.

- Den svenska kronan är inte värd lika mycket längre, därför känns det säkert att veta vad man betalar för redan innan man åker. Då passar kryssningar och all inclusive, säger hon.

Karin Wik

ARTIKELN HANDLAR OM