8 romantiska slott att gifta sig i

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Att gifta sig på ett slott - vem skulle tacka nej till det?
Att gifta sig på ett slott - vem skulle tacka nej till det?

Bröllop

Med sommaren, värmen och grönskan kommer också bröllopen. Och vem vill inte fira kärleken i någonting så drömlikt som ett slott? Här är Sveriges mest romantiska slott.

Sommaren är kärlekens månad, i alla fall om man ser till antalen bröllop. Kyrkor eller stadshus, herrgårdar eller kapell, det finns gott om platser att ha vigseln på, och detsamma gäller bröllopsfesten. Efterfrågan på vackra och spektakulära platser för bröllopsfesten har ökat, och många väljer att ha festen på just ett slott. Här är 8 romantiska slott i Sverige, sammanställt av Expedia.

Rånäs slott

Ungefär en timme utanför Stockholm, i Norrtälje kommun, ligger det Italieninspirerade slottet Rånäs slott som byggdes på 1800-talet. På platsen finns 50 hotellrum, flera konferenslokaler, en restaurang, ett spa, bastu och en slottspark. Kenza Zouiten Subosic gifte sig med sin Alex på platsen 2017.

Rånäs slott

Kronovalls vinslott

I Skåne, Tommelilla kommun, ligger Sveriges enda vinslott. Åtta meter under markytan lagras tusentals flaskor svenskt mousserande vin. Men förutom vinproduktion används slottet för hotell- och konferensverksamhet. Själva vigseln kan hållas vid Fågeltofta kyrka om sällskapet är litet eller S:t Olofs medeltida korskyrka för ett lite större bröllop.

Kronovalls vinslott

Rosersbergs slott

Vidsträckta grönområden, Mälarens vatten och lantliga omgivningar bara en halvtimme från Stockholm, det får du vid Rosersbergs slott. Rummen står nästintill orörda från tidigt 1800-tal.

Rosersbergs Slott

Häringe slott

På Häringe slott i Haninge kan du ha en vigsel på flera olika platser: slottsparken, rotundan eller i någon av de omgivande kyrkorna. För den äventyrliga går det även att åka skärgårdsbåt till platsen, eller helikopter.

Häringe slott

Malmöhus slott

På slottsholmen i Malmö ligger ett slott som också agerat fängelse och fattighem genom tiderna. Det låter kanske lite läskigt, men platsen är också nordens äldst bevarade renässansslott med vallgravar och skydsvallar. Och för den som inte riktigt orkar besöka platsen för att titta på vigselsalen går det att göra här.

Häringe slott

Tjolöholms slott

Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun är ett slott som går lite extra mycket i kärlekens tecken. Här har det arrangerats mängder med storslagna bröllop och i slottets alla rum finns kärlekens symbol, ett bevingat hjärta. Slottet är i engelsk 1500-talsstil med en trädgård mot havet, en slottskyrka och ett slottshotell.

Tjolöholms slott

Södertuna slott

Årets slottshotell 2018, det blev Södertuna slott. Beläget vid Frösjön utanför Gnesta är platsen perfekt för ett bröllop. Vackra salonger och möjligheter till en roddtur över sjön är möjliga inslag i bröllopsfirandet.

Södertuna slott

Strömsholms slott

År 1766 gifte sig Sofia Magdalena av Danmark med den svenske tronföljaren Gustav III. I bröllopsgåva av riksdagen fick hon Strömsholms slott, som nu är ett populärt slott för bröllop. På platsen finns även ett slottskapell för själva vigseln, och slottet ligger två mil sydväst om Västerås.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Strömsholms slott
Publisert:

LÄS VIDARE

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

ÄMNEN I ARTIKELN

Bröllop

Vigsel

Stockholm

Haninge

Malmö

Kungsbacka

Gnesta

MER OM RESA

Slott kring Mälaren - värda en utflykt

Skånska slott du inte vill missa

Utflykter runt Stockholm – 12 tips

Så gör du för att gifta dig på turistön

Turista kungligt i London

Lyxiga hotell och ståtliga slott

Platser du inte vill missa i Skåne i sommar

Här är sommarens hetaste bröllopsdestinationer

Här kan du dejta som ”The bachelor”

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

7 platser där hösten är som vackrast

Här är Sveriges bästa julmarknader

10 saker att göra i Skanör/Falsterbo

Åk till mysiga Öland i sommar - 10 tips

Tips: 5 naturreservat du inte får missa

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

Sveriges 15 världsarv - allt du behöver veta

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Upplev Småland – här är allt du kan göra i sommar

10 skäl att semestra i Albanien

Skattjakt och härliga stränder i Närke

Res som en kunglighet i The Crowns fotspår

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Här är Stockholms bästa julmarknader