Upptäck Krakow

Resa

– nära till både sevärdheter och billig shopping

Krakows gamla stad charmerar.

Massor av sevärdheter ligger inom bekvämt promenadavstånd, liksom över 400 restauranger och kaféer.

Dessutom är det ett nöje att shoppa här – mycket är förbluffande billigt.

Jag kommer in i gamla stan genom den lummiga park, Planty, som ersatt de medeltida stadsmurarna och vallgravarna.

Torget Rynek mitt i gamla stan är vidsträckt, 200 meter i fyrkant, ett av de största medeltida torgen i Europa.

– Och ett av de vackraste, vackrare än torget i Siena eller Plaza Mayor i Madrid, säger Günter Raiss, turist från München.

Dominerar stadsbilden

Mitt på torget tronar den 100 meter långa tyghallen, Sukiennice – en av världens äldsta fungerande saluhallar. Här hade tyghandlarna sina marknadsstånd redan på 1200-talet. I dag säljs hemslöjd, bärnstenssmycken och dockor klädda i folkdräkter från de närbelägna Tatrabergen.

I ett hörn av torget står Mariakyrkan, vars två torn dominerar stadsbilden. Varje heltimme ljuder en trumpetmelodi från det ena tornet. Den slutar lite abrupt.

På medeltiden varnade trumpetaren för bränder och krig. 1241 anföll tatarerna Krakow. Trumpetaren blåste sin signal men dödades av en pil genom halsen innan han nått slutet.

Varje timme dygnet runt, året om, klättrar en trumpetare upp i det 81 meter höga tornet och spelar melodin som bryts på samma ton.

Praktfull interiör

Mariakyrkan har en praktfull interiör. Så många gyllne änglar ser man aldrig igen, om man inte kommer till himlen.

Mera glitter hittar jag längs Florianskagatan, som kantas av juvelaffärer med vackra bärnstensarbeten till överkomliga priser. Gatan leder fram till Florianporten, en bevarad del av stadsmuren, och barbikanen som är ett försvarsverk från 1400-talet.

På muren bredvid Florianporten hänger hötorgskonst i massor. Runt hörnet på Sw. Jana ligger det lilla Czartoryskimuseet med dyrgripen ”Dam med hermelin” av Leonardo da Vinci.

Klippan Wawel höjer sig över staden precis där floden Wisla kröker sig nästan 90 grader. Däruppe ligger det kungliga slottet.

Köerna till biljettkassorna är långa mitt på dagen. Många vill se slottets praktvåning med dess flamländska gobelänger och snidade kungaporträtt, och katedralen med kryptan där de sista polska kungarna av ätten Vasa ligger begravda.

I en grotta under klippan bodde en drake, enligt legenden. Ett besök i drakgrottan är ett måste för de yngsta medborgarna.

Spielberg var här

Från Wawel är det en kort promenad till den judiska stadsdelen Kazimierz, som en gång var en autonom stad med eget stadshus. Där bodde 70 000 judar fram till 1939. I dag lever 200–300 judar i hela Krakow. Kazimierz hjärta är Szeroka, gatan där Steven Spielberg spelade in ”Schindlers list”.

Stadsdelen förföll i många år. De låga hyrorna drog konstnärer, gallerier och pubar till kvarteren kring salutorget Plac Nowy.

Hit går Anna Kolakowska, 31, och Benia Tomaszek, 32, för en utekväll. Krakow är en universitetsstad. 100 000 studenter ger staden en ung profil.

– Kazimierz är perfekt när man vill gå ut, säger Benia.

Vid Rynek finns restauranger för de flesta smaker. Historisk atmosfär har Wierzynek, Polens äldsta restaurang. Den är värd ett besök för miljön, men inte för maten.

Läs också:

Anders Sandberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa