Gör om Titanic-resan

RESA

Lyxkryssning 100 år efter fartygskatastrofen

1 av 3 | Foto: Titanic - så här såg hon ut vid jungfufärden för snart 100 år sedan. Nu ska fartyget Balmoral segla från Southampton till New York - den sträcka som Titanic inte lyckades tillryggalägga.

Titanic 100 år!

Är det något att fira?

Fartyget Balmoral kryssar i Titanics kölvatten - ett sekel efter världens mest kända fartygskatastrof.

"Det började som en skakning på nedre däck" sjöng Mikael Wiehe när han gav Titanic toner på 70-talet.

På 90-talet gav Leonardo DiCaprio och Kate Winslet fartygskatastrofen ett ansikte.

Nu är det dags för dig att uppleva den historiska kryssningen på plats.

Samma rutt

Resan avgår från Southampton i England 8 april 2012, och följer samma rutt över Atlanten som det olycksdrabbade Titanic för snart 100 år sedan.

Planen är att fartyget Balmoral, till skillnad mot sin föregångare, ska nå fram till New York.

Klarar hårt väder

Balmoral har klarat tuffa förhållanden tidigare, vilket möjligen kan inge viss trygghet. 2009 klarade fartyget ett oväder med vågor på 10-15 meters höjd under en resa i Biskayabukten ( Se Youtube-klipp)

Under resan kommer Titanic-katastrofen att uppmärksammas. Dagen då Titanic sjönk, 15 april, är fartyget Balmoral framme vid den plats ute till havs där Titanic sjönk.

Hedrar minnet av de drunknade

Alla passagerare inbjuds att delta i en ceremoni till minnet av de 1578 kvinnor, män och barn som försvann i böljorna 100 år tidigare. Släktingar till personer som omkom då Titanic sjönk kommer att vara med på fartyget.

I övrigt ska kryssningen vara "traditionell" och gästerna kan spela shuffleboard på däck eller ta en kopp afternoon tea och ett parti bridge - precis som på Titanic.

Modernt ombord

Trots det klassiska temat kommer den som är van vid moderna kryssningar inte att bli besviken. Kabaréshow, nattklubb, kasino, gym och bowlinghall finns också ombord.

Allt är upplagt för en oförglömlig kryssning, men förhoppningsvis inte lika ödesmättat oförglömlig som Titanic.

BILDTEXT

Titanic sjönk efter att ha rammat ett isberg på vägen över Atlanten. Nu ska fartyget Balmoral resa samma rutt som planerades för Titanic för snart 100 år sedan.