Nakenkameran sprider sig

RESA

Nu ska Kastrup införa den kontroversiella skannern

Du strippar – i deras dator Den som nakenskannas har sina kläder på sig. Men datorerna kan med sina kameror och program klä av människan i jakten på terrorföremål.

Nakenkameran blir allt mer vanlig.

Den finns redan på flygplatser i bland annat USA, Thailand och Ryssland.

Nu kommer kameran som "klär av" passagerarna in på bara skinnet till Danmark.

USA har varit pådrivande för att allt fler länder ska installera den nya nakenkameran i säkerhetskontrollerna på flygplatser runt om i världen.

Utanför Europa har flera länder redan börjat "nakenskanna" flygpassagerare. Till exempel i Ryssland och Thailand.

Sprängmedel på kroppen

Behovet av nakenskanning i Europa aktualiserades på juldagen förra året då en man försökte ta sig igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen i Amsterdam med sprängmedel på kroppen. Han skulle med ett flyg till Detroit i USA.

På grund av incidenten har nu Nederländerna och Storbritannien börjat försök med den nya kameran. Och nu har alltså turen kommit till Danmark.

För- och nackdelar

Testet med nakenkameran på Kastrup är tänkt att utvärdera både för- och nackdelar med den nya tekniken. Syftet är ytterst att hitta eventuella vapen eller sprängmedel. Men kameran visar även allt annat på de nakenskannade personernas kroppar, inklusive bröst och könsorgan.

– Jag tycker att det är väldigt bra att flygplatsen har tagit det här initiativet, som kommer att ge både flygplatsen och myndigheterna värdefulla upplysningar. Både om den nya tekniken och om passagerarnas attityder till kroppsscanning, säger Danmarks transportminister Lars Barfoed till berlingske.dk.

Skepsis inom EU

I Danmark är den politiska majoriteten positiv till användandet av nakenkameran, eller kroppsskannern som den även kallas. Röster i EU-parlamentet och EU-kommissionen har däremot varit skeptiska till den nya tekniken som av många anses integritetskränkande.