5 avstickare på heta Cypern

Resa | Cypern

När strandlivet på Cypern börjar känns tråkigt, är det dags att se sig runt på ön. Vi tipsar om fem dagsutflykter, värda att färdas en bit för.

Afrodites klippa

Den grekiska kärleksgudinnan Afrodite kunde knappast valt en vackrare plats att födas på. Här, vid Petra tou Romiou där solen stänker sitt ljus på mörka stenblock, vita klippor och blått hav, steg hon enligt mytologin upp ur havets skum. På håll ser buskarna intill platsen ut att blomma, men det är vita servetter och annat som knutits runt grenarna. Den som gör så sägs möta den stora kärleken snart.

Åka hit Egen bil: 15 mil västerut från Ayia Napa. Ta motorvägen mot Paphos och följ skyltarna. Cirka två timmar.

Lokaltrafik: Från Ayia Napa buss till Larnaca, byte till buss mot Limassol. Cirka 80 kr t/r. I Limassol taxi till Petra tou Romiou.

Paphos

Paphosborna själva säger att hela staden är som ett museum. Och det är faktiskt sant. Unesco har klassat hela stan, som en gång var huvudstad på ön, som världsarv.

Börja dagen med de arkeologiska utgrävningarna av den antika staden Nea Paphos. Missa inte den berömda Dionysosvillan. Norr om hamnen ligger Kungagravarna. Området innehåller över hundra underjordiska gravar som grävts ut under en period på 600 år, från 400-talet före till 200-talet efter Kristus.

Åka hit Egen bil: knappt 18 mil från Ayia Napa. Cirka 2,5 timme.

Lokaltrafik: Åk från Ayia Napa till Larnaka, byt till Limassol. Nytt byte mot Paphos. Cirka 125 kr.

Kourion

På en klippa högt över havet ligger den grekisk-romerska amfiteatern. Akustiken är imponerande, testa själv genom att sätta dig längst upp och låta någon tala från mittpunkten. Kourion är en av öns viktigaste utgrävningar, där man fortfarande gör nya upptäckter.

Åka hit Egen bil: Drygt tolv mil från Ayia Napa, kör motorvägen mot Paphos. Resan tar cirka två timmar.

Lokaltrafik: Buss till Larnaca, byt till Limassol och fortsätt med lokalbuss till Kourion. Cirka 100 kr t/r.

Nicosia

Numera den enda huvudstaden i världen som är delad av tvång – gränsen mellan den turk- och grekcypriotiska delen av ön går genom staden. Stadskärnan i den grekcyprotiska delen omges av venetianska murar från 1500-talet och är full av olika museer, gamla kyrkor och medeltida byggnader. I den äldre stadsdelen finns en hel del affärer och restauranger. I den nya stadsdelen kan du shoppa, speciellt längs den långa Makarios Avenue.

Åka hit Egen bil: Cirka åtta mil från Ayia Napa. Kör mot Larnaca. Cirka 1–1,5 timme. Lokaltrafik: Buss går från Ayia Napa kl åtta på morgonen, retur kl 15.Cirka 60 kr, t/r.

Troodosbergen

Är du trött på den utbrända naturen på Cyperns sydöstra del ska du ta dig till Troodos. I området norr om Limassol ligger flera byar med vintillverkning där du kan stanna till, provsmaka och köpa vin. Troodosbergen har historiskt varit tillflyktsort för många, däribland religiösa grupper. Här finns därför en mängd kyrkor och kloster att besöka. Nio bysantiska kyrkor är klassade som världsarv.

Åka hit Egen bil: Drygt 15 mil från Ayia Napa. Kör mot Limassol och sedan norrut.

Lokaltrafik: Svårt att hinna över dagen. Väljer du att övernatta kan du ta buss till Larnaca, byta till Limassol och sedan vidare till bergen. Priset är cirka 140 kr.

Fotnot: Alla resor beräknade från Ayia Napa. Åker du från Fig Tree bay, lägg på tio minuter i restid. Från Larnaca, dra bort cirka 30 minuter. Från alla turistorter går det även charterutflykter till dessa utflytsmål.

Snabbfakta

Anna Careborg

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Cypern

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Cypern