"Fortfarande mycket billigare än i Sverige"

Resa | Kanarieöarna

Hur dyr är maten på Kanarieöarna?

Resa tog hjälp av två säsongsboende svenskar på Gran Canaria och Teneriffa för att få svar på den frågan.

Resultat: över 30 procent billigare matkasse än i Sverige.

V id sidan av flyget och hotellet är maten den största utgiftsposten för de flesta semesterfirare. Framförallt efter eurons införande för ett par år sedan har priskänsliga svenskar klagat på stigande priser på Kanarieöarna.

- Folk säger att det har blivit dyrt, men vi uppfattar att det är betydligt billigare här jämfört med Sverige, säger Rolf Forsberg, säsongsboende på Teneriffa sedan 80-talet.

Förra hösten jämförde han priserna på ett 70-tal dagligvaror på en svensk matkedja med motsvarande varor på Teneriffa. Skillnaden då var hela 35 procent - till Teneriffas fördel. Enligt Rolf har inte priserna höjts nämnvärt sedan dess, vilket bekräftas av Resas färska prisundersökning.

- Visst har man hört påståenden om att en yoghurt skulle kosta dubbelt så mycket som hemma. Men då har de ju varit i hotellbutiken. Det kan jämföras med någon som tycker att Sverige är dyrt efter att ha handlat på en minishop i Åre.

Birgitta Beén, som leder Skandinaviska klubben i San Agustin och tillbringar sin tolfte vinter på Gran Canaria, är av samma åsikt:

- Handlar man nere vid stränderna så är det klart att det blir dyrt, säger hon.

Både Rolf Forsberg och Birgitta Beén har speciella matkedjor, bagerier och slaktare som de regelbundet handlar hos. Och båda menar att bara man tar sig ett par kvarter bort från turiststråken så kan man tjäna många euro.

- Jag köper bordsvin för 21 kronor. Samma vin kostar 51 i en annan affär, säger Birgitta Beén.

Finns det något som är dyrt?

- Boendet. Att hyra en lägenhet kostar runt 10 000 kronor i månaden.

- Och restaurangmaten. Längs strandpromenaden kostar en köttbit 125 kronor. Inkastarna vet att det nästa dag kommer tusen nya dumma turister som de kan fånga. Uppe i bergen däremot kan du få en god middag med vin för under hundralappen.

Vad är billigt?

- Kycklingfilé och skinka har riktigt bra pris och norsk lax kostar inte mer här än i Sverige, säger Rolf Forsgren.

- Förr låg alla billiga affärer i utkanten och var kanske svåra för turisterna att hitta. Men nu finns det stormarknader överallt.

Fotnot: Rolf Forsbergs prisjämförelse på totalt 70 varor finns på:

www.tenerife.nu

Skandinaviska klubbens hemsida:

www.grancanaria.st

Så mycket kostar matkassen

5 billiga matkedjor

Sofia Tillberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Kanarieöarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Kanarieöarna