Kryssningsbolag ratar stad efter ny turistskatt
Amsterdam har varit hårt drabbad av massturism
Uppdaterad 2019-01-14 | Publicerad 2019-01-10
Amsterdam har varit hårt drabbad av massturism och har infört särskilda turistskatter.
Men de besökare som anlänt med kryssningsfartyg har kommit lindrigt undan – fram tills nu.
En ny turistskatt riktad mot kryssningsturister har fått rederier att bojkotta staden.
I kuststäder som till exempel Venedig och Santorini har kryssningsturisterna varit ett stort problem. De besöker gärna sevärdheter och turistattraktioner, men utan att bidra till tusistnäringen via hotell och restauranger. De flesta resenärerna har all inclusive på båtarna.
Nu tar Amsterdam ett krafttag mot kryssningsbolagen med hjälp av en särskild turistskatt för deras passagerare. Från och med den 1 januari i år måste alla kryssningsbolag betala 8 euro per passagerare som besöker staden upp till 24 timmar. Den här skatten lägger bolagen oftast på passagerarnas resenota. De som påbörjar eller avslutar sin kryssning i Amsterdam omfattas inte.
Bojkottar Amsterdam
Den nya turistskatten har väckt starka känslor i kryssningsbranschen som fick information om skatten endast två månader innan den trädde i kraft. Två kyssningsbolag, Cruise and Maritime Voyages (CMV) och MSC Cruises, har beslutat sig för att bojkotta Amsterdam på sina rutter, rapporterar The Telegraph.
Deras fartyg Columbus och Magellan kommer istället att stanna i Rotterdam, vilket påverkar 50 000 passagerare. Kryssningsbolagen planerar sina rutter och säljer biljetter i upp till två år i förväg och anser sig inte ha möjligheter att lägga den nya turistskatten på biljetterna.
I Venedig har man redan infört en skatt för kryssningsturister. Där betalar passagerare som vill besöka staden under en dag 10 euro. Där kommer de största kryssningsfartygen inte få passera St Markusplatsen. Även i Barcelona får kryssningsturisterna betala en extra skatt.