Kryssa i Medelhavet till vrakpris

RESA

Utan lyx på fraktfartyg i två veckor

1 av 3 | Foto: fritidsresor
Havet ligger blankt som en spegel och solen är påväg ner bortom horisonten.

Glöm de dyra, lyxiga passagerarfartygen.

Mönstra på en fraktbåt i stället - så får du två veckors Medelhavskryssning för priset av en. Och du behöver inte lyfta ett finger ombord.

Resas Robert Holender har testat.

Stefan, George och Maurice har väskorna fulla med böcker. Framför sig har de oceaner av tid.

De är betalande passagerare ombord på lastfartyget Spes. Rutten de ska följa med på går från Venedig via Grekland, Israel och Turkiet innan fartyget lägger till i Venedig igen.

- Det är två veckor av total avkoppling - det finns ingenting att göra ombord, säger George.

Han och Stefan, bilförsäljare respektive konsult från Tyskland, gör sin andra resa med fraktfartyg.

Som passagerare på Spes kan du röra dig fritt ombord - helt utan restriktioner.

Du kan stå på bryggan och småprata med kaptenen eller sitta i någon av solstolarna på däck och lapa sol. Vill du besöka maskinrummet - och det vill du efter ett par dagar till havs - får du eskort med någon av mannarna som guide.

Varken gym eller bassäng

Så mycket mer finns inte att göra på det 178 meter långa fartyget. Andra lastfartyg har gym och bassäng, inte Spes.

Vi har tur med vädret: havet är kav lugnt och solen gassar.

Men sjön suger och när måltiderna serveras är aptiten god trots att det italienska köket ombord inte håller nämnvärt högre klass än en svensk skolbespisning.

En förmildrande omständighet är att vin serveras till lunch och middag. Vill du ha in något starkare går det också bra - men då får du betala extra.

Vi delar matsal med befälen men sitter vid ett eget bord. Kvart över fyra varje dag intar vi dessutom eftermiddagste i loungen.

Här finns ett litet bibliotek, några sällskapsspel och en tv som man under gynnsamma förhållanden kan få in italienska Rai Uno på.

Livet ombord har sin gilla gång. Det känns i bättre stunder som om man befann sig på en flytande kurort, i sämre som om man satt av tid på en sluten anstalt.

Resan kostar 7 000 kronor. Då får du kost och logi i två veckor samtidigt som du färdas på fyra hav och lägger till i fem länder.

Ofta ligger Spes inte inne längre än 6-12 timmar.

Du måste vara flexibel. Fartyget kan bli försenat eller i sista stund ändra den planerade rutten och angöra hamnar i annan ordning än den från början planerade.

Under vår färd blev Spes två dagar försenad. Vi lade heller aldrig till i Ravenna och Koper utan gick direkt till Venedig.

Guide/Budgetkryssa

Robert Holender ([email protected])