Seychellerna ÄR paradiset

Resa | Seychellerna

Orörda stränder, turkosgrönt hav, kritvit sand - men det kostar...

Kungafamiljen har semestrat här. Liksom statsminister Göran Persson.

Vi förstår varför.

Seychellerna är alldeles, alldeles? underbart.

Ni känner igen beskrivningarna från resekatalogerna: Paradis, orörda stränder, turkosgrönt hav och kritvit sand som smeker dina fötter som lenaste siden.

Ofta låter det för bra för att vara sant.

Men på Seychellerna är det sant.

Lägg till detta en lokalbefolkning så vänlig att du nästan börjar misstro deras spontana hälsningar och glada leenden, goda måltider på nyfångad grillad fisk och färsk frukt på mysiga restauranger med strålande havsutsikt, så förstår du att det är ett resmål utöver det vanliga.

Finns det ingen hake då?

Jodå. Det är dyrt både att åka hit och att bo här. Myndigheterna på Seychellerna reglerar antalet turister och därför riskerar inte ö-gruppen att bli sönderexploaterad. Men därför blir också priserna höga.

Är du ute efter att festa med kompisarna varje natt eller att utforska klassiska sevärdheter och museer varje dag ska du välja ett annat resmål.

Här gör du mest ingenting. Utom att njuta, förstås.

Det finns bara en stad i landet, lilla pittoreska huvudstaden Victoria på huvudön Mahé, med cirka 27000 invånare och bland annat en mindre kopia av Big Ben.

På Mahé finns också en strand som mer än andra påminner om en vanlig ”turiststrand”, Beau Vallon bay. Men inte heller här är hotellen för höga för att störa ögats njutning av alla palmerna, stranden och havet.

I övrigt är det mest mindre byar och mer eller mindre folktomma stränder som gäller på Seychellerna. Samtidigt är det rent och snyggt, fräscha hotell, bra restauranger och mycket låg kriminalitet.

Till och med sent på kvällen känns det tryggt att endast med hjälp av månens sken promenera på stranden bredvid palmernas mörka skuggor från restaurangen tillbaka till hotellet.

På Mahé rekommenderar vi hyrbil för att under en dag utforska ön. Bland annat på de södra delarna hittar du underbara stränder du kan ha helt för dig själv.

På Praslin är den täta nationalparken Valle de Mai ett måste. Här växer de berömda coco de mer-palmerna med sina stora dubbelnötter, något av en symbol för Seychellerna.

Har du tur kan du också få se den svarta papegojan, kato nwar, som bara finns i Vallee de Mai.

På Praslin får du inte heller missa Anse Lazio, som anses vara den av ö-rikets stränder

På La Digue, den kanske vackraste av de totalt 115 öarna, är det en njutning att bara vara. Cykla eller promenera på denna ö där du slipper biltrafik (förutom någon enstaka ö-bo som har tillstånd).

Missa inte de helt sagolika stränderna Grand Anse och Petit Anse på östra delen av ön. Var dock försiktig när du badar på grund av undervattensströmmar. En annan spektakulär strand som definitivt är värd att fotografera är Anse Source d’Argent.

Låter det för bra för att vara sant?

Fråga kungen eller statsministern.

Jan Johansson

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Seychellerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Seychellerna