Reser du ensam blir det 40 % dyrare

Resa

Charterbolagen: Få frågar efter enkelrum

I resebranschen är ett plus ett inte två.

Där måste den som reser ensam betala mer än den som åker med en kompis.

Aftonbladet Resa reder ut varför.

Vad gör bolagen för att det ska byggas fler enkelrum och små lägenheter på resmålen?

I stort sett ingenting.

Avkoppling från allt - och alla.
Avkoppling från allt - och alla.

Par eller kärnfamiljer. Så ser mallen ut som charterresorna är uppbyggda efter. Prisuppgifterna i katalogerna utgår alltid från att man är två som reser tillsammans. Men så ser det inte ut i verkligheten. Sverige har flest ensamhushåll i världen, 53 procent, och de senaste tio åren har familjemönstret förändrats radikalt.

Aftonbladet Resa har tidigare uppmärksammat problemen som stora familjer råkar ut för när de vill resa tillsammans eftersom det är så ont om stora lägenheter. Samma problem råkar ensamresenärerna ut för - fast tvärtom. Det finns knappt några enkelrum eller små lägenheter att få tag på. Därför tvingas man välja mellan att:

Betala extra för att bo ensam i ett dubbelrum eller en stor lägenhet. "Tombäddstillägget" är allt från några hundralappar upp till ett par tusen kronor.

Resa under lågsäsong. I april, maj, september och oktober sänks tombäddstillägget, eller slopas helt. Men det gäller bara vissa hotell på utvalda resmål.

Dela dubbelrum med en annan resenär. Men Always är den enda av charterarrangörerna som tillåter det.

- Steget till koppleriverksamhet är för nära, säger Anna Hyensjö, informationschef på Ving.

Inte lönsamma

I slutänden handlar det om pengar. Ensamresenärer är helt enkelt inte tillräckligt lönsamma. Det visar vår kartläggning av de största charterarrangörerna Always, Apollo, Fritidsresor, Spies, Ving, Detur och Destination Europa.

- Det skiljer väldigt lite i kostnad att bygga ett enkelrum och ett dubbelrum. Badrummet utgör en stor kostnad per rum, och mycket av inredningen är densamma. Därför är det nästan omöjligt att bygga ett enkelrum till halva priset av ett dubbelrum, och priset blir därefter, säger Håkan Ingevik på Detur.

Dessutom äter ensamresenären bara en middag i hotellets restaurang, dricker hälften så många drinkar... och så vidare.

- Eftersom kostnaden blir så hög arbetar vi inte för det. Däremot jobbar vi för att få ned extrakostnaden för att resa ensam, säger Ann-Christine Ahlskog, informationsansvarig Always.

Fler små hotellrum

Inte heller Apollo gör någonting. Men det har Detur, och de anser att det behöver byggas fler små hotellrum och lägenheter.

- Det behövs både mer boende för både en person och för stora familjer. Men våra möjligheter att påverka hotellen är ganska små, säger Håkan Ingevik.

Ving och Spies hävdar båda att ensamresenärerna inte är så många.

- Efterfrågan styr utbudet. Även om många hushåll består av en person är det huvudsakliga resemönstret att man åker två eller flera, säger Clas Wallin marknadschef på Spies.

- Enkelrum är i stort sett inget vi har längre. Att låta de som reser två eller fler subventionera ensamresandet vore ju en infallsvinkel, men det är ju inte paren intresserade av, säger Anna Hyensjö på Ving.

Åsa Erlandson

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa