Besökt 122 länder – priset: noll kronor

Av: 

Jonas Blomquist

Resa

Dansken har varit på resande fot i tre år – betalar ingenting i resekostnader Så lyckas han

Danske Torbjørn C. Pedersen har besökt 122 länder på sin tre år långa jorden runt-resa – utan att betala en krona.

Nu berättar dansken hur han har gått till väga.

Torbjørn C. Pedersen har rest runt hela världen och har inte behövt använda sitt kreditkort en enda gång, åtminstone när det kommer till att ta sig fram. Dansken bör vara varje billighetssökande backpackers idol efter att ha betat av 122 länder på tre år. Hemligheten för att komma undan så billigt som möjligt är enkel på pappret – Pedersen har struntat i flyget och i stället valt lastfartyg som färdmedel.

”Svårt åka därifrån”

Hans favoritländer hittills är Iran, Kuba och Grönland. På det sistnämnda landet stannade han två månader. Det längsta stoppet på hans tre år långa resa.

– Det var inte bara svårt att ta sig till Grönland, det visade sig också vara rätt så svårt att åka därifrån. Under mina sista dagar fick jag meddelande från nästan hela byn jag bodde i, de är ett sådant fantastiskt folk, säger han enligt tidningen Telegraph och fortsätter:

– Grönland och Kuba är två länder som inte går att jämföra med andra. De är absolut unika och omöjliga att glömma.

150 kronor om dagen

Genom att endast välja lastfartyg som färdmedel har Pedersen noll kronor i reskostnader. Hans övriga utgifter uppgår till cirka 150 kronor om dagen. Det inkluderar boende, måltider, kollektivtrafik och visumkostnader.

– Jag vill bevisa att man inte behöver vara miljonär för att ta sig runt jorden, säger han och fortsätter:

– Jag skulle förmodligen kunna skära ner på min dagliga budget. Vissa länder är dyrare än andra, men de flesta är väldigt billiga när det kommer till kollektivtrafik och mat. På vissa platser går det att leva på 1,55 euro om dagen.

Reseguider - Ladda hem och ta med - Aftonbladet

”Sovit på köksgolv”

Trots att Pedersen varit på resande fot i snart tre år planerar han inte att avbryta resan. Och han berättar att livet som gratis-resenär inte alltid är speciellt glamoröst.

– Jag har sovit på köksgolv på smutsiga båtar. Men samtidigt måste jag säga att de värsta hytterna går att jämföra med många hotellrum. Och ibland får man uppleva rena lyxen, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ljuvliga Jylland: 150 tips till sommardrömmen