Fritt fall – 41 våningar

Nya skräckattraktioner poppar upp som svampar i nöjesparker jorden runt just nu.

Senaste i raden: världens högsta fria fall, Zumanjaro Drop of Doom och Falcon´s Fury.

Förra våren invigde Skara Sommarland sin adrenalinhöjare Big Drop, där åkarna faller fritt 21 meter.

Men det är ingenting mot de nya attraktioner som inom några veckor invigs i USA.

I nöjesparken Six Flags Great Adventure i Jackson, New Jersey, står ett nytt torn nu klart, dubbelt så högt som statyn av Frihetsgudinnan i New York. På utsidan av det 41 våningar höga tornet går en berg- och dalbana, på insidan är det fritt fall som gäller.

Går i 205 km/tim

41 personer kan åka upp i tornets fria fall samtidigt. Efter några nervösa ögonblick, där de som vågar lyfta blicken kan se Philadelphias skyline mer än åtta mil bort, störtar alla ner mot marken igen i en hastighet på upp till 140 km/tim. Fallet tar runt tio sekunder, skriver brittiska Daily Mail.

Extra läskigt blir det när tågen i den redan befintliga berg- och dalbanan Kingda Ka – som nu byggts ihop med Zumanjaro – kommer rusande mot åkarna i hastigheter på upp till 205 km/tim. Men det är ingen risk för krock, banan har sin egen, ny loop på utsidan av tornet.

Zumanjaro Drop of Doom invigs den 26 maj.

Stolarna tippas 90 grader

Men redan den 1 maj invigs en annan skräckis, i nöjesparken Bush Gardens i Tampa, Florida.

Falcon´s Fury är ett 102 meter högt fritt fall. Själva tornet är något lägre än Zumanjaro i New Jersey. I gengäld har konstruktörerna i Bush Gardens byggt in en extra läskig detalj: väl uppe i tornets topp kan åkarna beundra tvillingstäderna Tampa och S:t Petersburg under sina fötter – tills stolarna plötsligt tippas 90 grader framåt så att de stirrar rakt ner i marken istället. Och så börjar det fria fallet...

– Det enda du kommer att höra där uppe är ditt hjärta slå, säger Jeff Hornick, design- och konstruktionsansvarig på Bush Gardens.

Halvvägs ner mot marken, i en fart av runt 100 km/km, kommer åkarna att tippas upprätt igen. Det ska ge samma känsla som när en fallskärmshoppare utlöser sin skärm.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN