Här är världens mest fotograferade platser

Kolla in det överraskande resultatet i bildspelet

Vilken är världens mest fotograferade byggnad eller plats?

Det försöker sajten sightsmap.com ge svar på.

Och förstaplatsen är en riktig skräll.

Om man ska tro på resultatet så är staden i fråga ingen sensation.

New York City.

Empire State Building, tror ni då?

Eller månne Frihetsgudinnan?

Nix, ingen av dessa två turistattraktioner toppar.

Det gör i stället konstmuseet Guggenheim.

När brittiska Daily Mail publicerade topplistan blev det lika förvånade som spontana läsarreaktioner.

”Grand Canyon? Niagarafallen? De stora pyramiderna? Eiffeltornet? Vegas Strip? Stonehenge? Och dessa skulle vara mindre fotograferade än Guggenheim? Tror inte det ...”, skrev en läsare.

Och en annan:

”När jag växte upp sas det att det mest fotograferade objektet i världen var Mount Fuji. Och jag tänkte att det var dit alla japanska turister åkte för att öva med sina nya kameror innan de gav sig ut i världen för att få nackspärr.”

Sightsmap.com skapades 2012 av den estniske dataprofessorn Tanel Tammet som använde sig av Google Maps. För varje land anges de 1 000 mest fotograferade platserna/byggnaderna. Via en färgskala kan man sedan följa vad som är hetast. Gult anger de mest fotograferade platserna, följt av brandgul, skär och lila färger.

I Stockholm, till exempel, är föga oväntat Stadshuset, Riddarholmskyrkan, Gamla Stan och Södermalm-fasaden ut mot Riddarfjärden klara toppar.

Och enligt sightsmap.com toppar internationellt sett Guggenheim-museet deras lista för idel ädel gamla storheter som Spanska trappan i Rom, Park Güell i Barcelona och Moulin Rouge i Paris.

Här är hela listan, håller ni med?

Publisert: