Läs chattet med Resas reporter

RESA

Bo Svernström chattade om resor och konsumentfrågor

Foto: Bo Svernström, konsumentreporter på Aftonbladet Resa.

Bo Svernström säger: Hej alla. Nu är jag på plats.

Moderator säger: Då kör vi. Här kommer första frågan

Sara säger: Ska åka till Tanzania tre veckor i vinter, räcker den vanliga hemförsäkringen som reseförsäkring, eller behöver man nån extra?

Bo Svernström säger: För kortare resor täcker hemförsäkringen det grundläggande skyddet. Men vill man vara på den säkra sidan eller om man reser under speciella förhållanden är det klokt att kolla villkoren och kanske komplettera med de försäkringar som känns bra.

ullabella säger: Skall resa till Kanarieöarna om en vecka med Always. Den aviserade konflikten mellan SAS och HTF, kommer den att påverka oss? Isåfall, vilka regler gällder?

Bo Svernström säger: Om det blir en strejk, så kan du komma att påverkas. Förutsatt att du ska resa med SAS. Reser du med ett charterbolag påverkas du inte av strejken. Skulle du påverkas kontakta din resebyrå och hör vad som gäller.

Maria säger: Vad för sorts resväskor rekomenderar du? Lättvikts med dragkedja eller vanlig hård med knäppning?

Bo Svernström säger: Svår fråga. Hårda skyddar innehållet bättre, men är mindre flexibla och går lättare sönder. Mjuka skyddar sämre, men går att få i mer packning. Så - det är nog en smaksak.

Snille säger: Tjena Bo. Du, hur funkar det här med "försäkring" som man tydligen får när man betalar sin resa med kort - gäller den för allt?

Gunilla säger: Vi är en familj på 5 personer och känner oss väldigt diskriminerade när vi ska boka resor. Allt är uppbyggt på 2 vuxna och 2 barn. Vi har så svårt att hitta boende så att vi kan utnyttja barnrabatterna. jag vet många familjer med oss som känner samma sak. Finns det nu barnrabatter så måste man ju kunna utnyttja det, annars finns det ju ingen anbledning till att ha det. Nu har vi inte hunnit titta på vinterns resor än hur det ser ut, men vi tittar redan på sommarens utbud. Det är inte många resor runt medelhavet där vi kan bo alla 5 i en lägenhet och utnyttja barnrabatten. När ska resebyråerna

Bo Svernström säger: Nej. Den mest omfattande "kort-försäkringen" har American express guld eller finare. Den ser ut ungefär som din hemföräkrings reseskydd. De andra har normalt bara en enklare försäkring. Kolla villkoren.

Bo Svernström säger: Ja, resor utformas efter en standardfamilj eller par. Singlar och stora barnfamiljer missgynnas.

Sigfrid säger: Jag funderar på att åka till Chernobyl till sommaren, är det något man bör tänka på säkerhetsmässigt, tänkte om det är mycket rån och dyligt på turister där?

Bo Svernström säger: Rent generellt. Du flyger till Kiev. Där finns det speciella resebyråer som ordnar alla papper till den inre zonen på 30 km. Du ska inte vara där för länge. Men rånrisken

är inte särskilt stor.

Ellie säger: Hej. Jag och min Vän fundrar på att åka till Jamica, men har hört att det skulle vara farligt för vita att gå i vissa grender. Är det så och vart ska man undvika att vara som vit i så fall?

Bo Svernström säger: Ja, i Kingston är det faktiskt ganska hotfullt. Var försiktig i största allmänhet. Anlita gärna en lokal guide.

maggan säger: Hej Bo!! Vart åker man i januari-februari om man INTE vill till Tahiland och INTE till Kanarieöarna men ändå vill komma "billigt" undan????

Bo Svernström säger: Tja, Laos, Kambodja, Vietnam...

Leif säger: Hej Bo. Var bör man tänka på när man köper liftkort i de italienska alperna? Har hört att magnetkorten har lätt att avmagnitisera sig där.

Bo Svernström säger: Inget jag känner till. I sådana fall skulle jag be att få ett kvitto på köpet och spara det ifall något sådant hände.

Kristina säger: Flygbolagen låter par välja sittplats i flyget, men som singel eller resande med kompis får man inte välja fritt på samma sätt. Enligt flygbolaget "måste jag förstå att par vill sitta intill varandra". Det vill naturligtvis jag med mitt resesällskap också och vi har betalat lika mycket. Vad får bolaget att resonera så här?

Bo Svernström säger: Svårt att svara på, men i princip har de rätt att placera folk hur de vill. De flygbolag jag reste med ger ofta möjlighet att påverka placeringen på nätet. Även när man reser ensam.

Lars-Göran Waden säger: Har du någon kommentar kring sista minutenresor? För mig i rullstol är det svårt att boka en sista minuten resa eftersom man aldrig riktigt kan veta vart jag ska bo. Jag har blivit rekomenderat att inte boka sista minutenresor eftersom tillgängligheten då inte går att garantera. Men om jag inte kan boka en sista minuten resa kan jag ju aldrig ta del av extra billiga resor. Det händer allt för ofta att jag betalat 5-6 tusen för en resa som någon annan bara betalat 2-3 tusen för. Lite orättvist tycker jag. Hälsningar [email protected]

Bo Svernström säger: Så länge du inte väljer ospec så kan du ju själv kontrollera vilken resa du köper. Det borde fungera även med sista minuten. Prata med en säljare.

catarina säger: Hej, vi funderar på att backpacka i Thailand eller Malaysia - bör vi komplettera vår hemförsäkring då?

Bo Svernström säger: Ja, tänker ni vara ute länge behöver ni det. Sedan beror det på vilken nivå ni vill ha. Kolla vilket skydd er hemfförsäkringen ger.

Leif säger: Hej Bo. Jag har hört att det är farligt att fiska hummer på västkusten på grund av rånrisken. Har du något annat nöje som kan vara instressant för en Göteborgsresenär. Har hört att centralstationen ska vara kul.

Bo Svernström säger: Tror inte att rånrisken är så stor - om du inte tjuvfiskar. Annars är allt i Göteborg värt att se nästan.

Lars-Göran Waden säger: Tack för svaret.

Pelican säger: Vad bör man tänka på om man köper biljetter direkt från Amtrak eller Greyhound på nätet?

Bo Svernström säger: Inget särskilt. Det är stora och etablerade företag.

Kristina säger: Skulle du rekommendera en resa till Sydafrika för en ensam kvinnlig resenär som gillar att kunna röra sig fritt, dock med förnuft.

Bo Svernström säger: Sydafrika kan vara farliggt för alla. Tyvärr. Framför allt rån och överfall. Oavsett om du är man eller kvinna. Man bör vara försiktig.

Kristina säger: Resebolagen erbjuder oftast sämre boendealternativ, t ex nedre botten utan balkong i ett soligt land. Inte så kul som ensam kvinna. Varför har de så svårt att ge bättre erbjudanden utan att det blir hiskeligt mycket dyrare? Är ensamresenärer så ovanligt världen över?

Bo Svernström säger: Svårt att svara på.

Lennart säger: Vad skall man tänka om man reser till Brasliien?

Bo Svernström säger: Är du vid de stora turistorterna, inga problem. Ska du resa runt eller promenera runt i Rio, läs på ordentligt innan.

Anna-Carin säger: Hej Hur påverkar alla båtflyktingar turistandet på Lanzarote? Har t ex brottsligheten ökat?

Bo Svernström säger: Det har jag svårt att tänka mig. Båtflyktingarna kommer till kanarieöarna som en port till EU. De har nog inte tänkt att stanna där utan komma vidare till Europa. Men de flesta blir avvisade.

Li Söderlund säger: Vad har du för rekomendationer om att åka till Kuba med tanke på Castros hälsa? Vågar man resa dit nu? Har planer på att åka en månad i vår och bila runt på ön.

Bo Svernström säger: Sannnolikt påverkar det inte turisterna. Men höll läget under uppsikt.

ITK säger: Nuvrande USA kampanj av Lufhansa för USA flyg på Resfeber har regler som innebär betalning 30 dagar före avresan, det står om man klickar på "regler" för det pris som kommer upp. Ringer man resfeber.se så uppger dom att visst kräver Lufthansa ingen betalning förren 30 dagar före avresa, men resfeber.se kräver att man betalar direkt till dom. Detta innebär ju att reservationen inte går att ändra eller avboka. Då försvinner ju hela vitsen med att "betala senast 30 dagar före avresa". Vad tycker du om sådana här saker? (Jag är fullt införstodd i vitsen med att sälja non-refundable biljetter i ti

Bo Svernström säger: Många av flygbolagens regler är så snåriga att ingen vanlig resenär orkar ta sig igenom dem. Generellt kan man säga att det många gånger lönar sig att klaga - mot alla regler. När det däremot gäller reguljärbiljetter har de rätt att kräva betalning när de vill.

Moderator säger: Bo, här kommer sista frågan. Tack, Bo, för alla svaren och tack alla läsare. Chattet finns att läsa inom kort på Aftonbladet.se/resa

säger: Kan man lugnt resa på egen hand i Costa Rica? Vad bör man främst se upp med?

Bo Svernström säger: Ja, det skulle jag tro. Men vid alla resor: man bör iakta normal försiktighet och läsa in sig på resmålet ordentligt före. Normalt sunt förnuft kommer man annars långt med. Tack för alla frågor.

Läs alla chattar i sammandrag