Venedigbor protesterar mot kryssningsfartyg

Publicerad:
Än är inte översvämningarna över i Venedig.
Foto: MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYR�N
Än är inte översvämningarna över i Venedig.

Översvämningar

De allvarliga översvämningarna fortsätter i Venedig.
Nu har venedigborna intagit gatorna för att protestera mot klimatförändringar – och mot kryssningsfartyg.

Mellan 2 000 och 3 000 personer samlades på Venedigs gator under söndagen för skrika ”Venice resist” – Venedig stå emot, och protestera mot det man anser vara anledningen till de stora översvämningarna, skriver Independent.

Översvämningar är inte helt ovanliga i staden, men de man sett på platsen under november månad i år är ovanligt allvarliga, och i mitten av november uppnåddes de högsta vattennivåerna sedan 60-talet.

Flera venedigbor beskyller de stora kryssningsfartyg som lägger till i staden, och kollektivet ”No Grande Navi”, inga stora skepp, arrangerade protesten i helgen. Kritiker mot kryssningsfartygen menar att de skapar vågor som eroderar venedigs grund, enligt Independent. Man har länge diskuterat ett förbud mot kryssningsfartygen i Venedig, skriver The Local, men fartygen fortsätter att lägga till i staden.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Venedig har inte upplevt så allvarliga översvämningar sedan 1966.

Beskyller klimatförändringar

Under söndagens protest föll regnet över de medverkande. Även miljöaktivister intog gatorna för att protestera, och stadens borgmästare har tidigare sagt att de allvarliga översvämningarna beror på klimatförändringar. Protestanterna har även riktat kritik mot Mose, det försenade och kostsamma barriärprojektet som varit på väg sedan 2003.

Publicerad:

LÄS VIDARE