SJ lanserar tågluffarkort för resor i Sverige

Sex tågluffartips från Karlskrona till Abisko

Ta tåget – precis vart och hur mycket du vill i sommar.

Det kan du göra med SJ:s nya tågluffarkort för resor i Sverige.

– Man behöver inte resa långt för att få fantastiska
semesterupplevelser, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

När Folkhälsomyndigheten har hävt reserestriktionerna för resor inom Sverige  vill allt fler ta tåget.
När Folkhälsomyndigheten har hävt reserestriktionerna för resor inom Sverige vill allt fler ta tåget.

Allt fler vill upptäcka Sverige med tåg. Därför satsar nu SJ på ett nytt brett tågluffarkort som gör det möjligt att röra sig fritt mellan Sveriges alla landskap under sommarmånaderna.

– Vi märker att många vill boka tågresor nu när vi återigen kan resa fritt inom Sverige. Med vårt tågluffarkort kan man upptäcka vårt vackra land under två eller fyra veckor, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Kortet finns i flera varianter, för vuxna, pensionärer, studenter och ungdomar. Det gäller för resor till nästan 300 stationer, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Det nya kortet går att köpa för antingen 15 eller 30 dagar under perioden 2 juni till 22 augusti och ger rätt till obegränsat antal resor på SJ:s alla dag- och nattåg.

Hur mycket kostar tågluffarkortet?

  • För vuxna: 3295 kronor för 15 dagar, eller 4695 kronor för 30 dagar.
  • För pensionärer: 2645 kronor för 15 dagar, eller 3745 kronor för 30 dagar.
  • För studenter/ ungdomar: 1995 kronor för 15 dagar, eller 2795 kronor för 30 dagar.
  • För barn: Familjer som vill tågluffa med sina barn köper tågluffarkort till de vuxna och utnyttjar SJ:s ordinarie barnerbjudande för barnen.

<div data-tipser-pid="5ec3dd41fed9550001f3fb27" data-tipser-view="compact"></div>

Att tågluffa i södra Sverige kan vara magnifikt.
Att tågluffa i södra Sverige kan vara magnifikt.

Sex tågluffartips – från Karlskrona till Abisko

Behöver du lite inspiration inför tågluffen? Här har vi samlat sex tips från boken ”Längs spåret” som Brombergs ger ut, som beskriver olika rutter genom Sverige och berättar om spännande stopp på resan. Visste du till exempel var Sveriges Maldiverna ligger?

1. Tågluff i södra Sverige
Att tågluffa i södra Sverige kan vara magnifikt. Här kan du börja i världsarvsstaden Karlskrona, som räknas till en av världens bäst bevarade örlogsstäder. Sedan åka vidare genom öppna kulturlandskap, bokskogar och utmed glittrande hav. Roliga stopp är bland annat Sundets pärla, Helsingborg och Falkenberg med barnvänliga Skrea strand – och kanske Sveriges bästa pizzor.

2. Tågluff i västra Sverige.
Från hav till skog. Luffen kan börja några dagar i Göteborg innan den går norrut mot Gullholmen, Fjällbacka och Väderöarna som kallas för ”Sveriges Maldiverna”. Sedan finns orörda skogar och paddlingsvänliga sjöar i Dalsland, en flott flodfärd i Värmland och sedan Karlstad och tv-älsklingen Lars Lerins eget galleri, Sandgrund. Luffen kan avslutas i Degerfors och vandring genom det dramatiska istidslandskapet Sveafallen.

3. Tågluff i östra Sverige
Här kan du börja med de kontrastrika städerna Norrköping och Linköping, och en utflykt till Omberg som erbjuder vandring genom bokskog och utsikt över Vättern. Sedan kan luffen gå vidare till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, IKEA:s Museum i Älmhult och Kalmar med sitt slott. Ett tips är att avsluta på Öland med en cykeltur till världsarvet Alvaret, med sitt provencalska ljus, och den 46 meter höga fyren Långe Jan.

4. Tågluff i mellersta Sverige
I mellersta Sverige väntar en lång och omväxlande tågluff som börjar i Västerås med ett häftigt actionbad och sedan går förbi Tällberg och vidsträckta Siljan till Mora, och sedan med Inlandsbanan upp till matmetropolen Östersund. Efter nybörjarvandring i jämtländska fjällvärlden kan resan vända söderut mot Järvsö, Gävle och klassiska Furuviksparken.

5. Tågluff Uppsala-Tiveden
En stor del av att resa i det här området handlar om att upptäcka Stockholm. Luffen kan börja i studentstaden Uppsala. I Stockholm besöks Djurgården, museer, Gamla stan på morgonen, och trendiga Hornstull för både bad- och uteliv. Sedan kan man göra ett stopp i Katrineholm och lantegendomen Julita, som har Sveriges klonarkiv för äppelsorter. Luffen kan avslutas i Tiveden – en av Sveriges populäraste nationalparker.

6. Tågluff i nordligaste Sverige
Från Sundsvall i söder till Riksgränsen i norr, via Luleå och Kiruna – det här är en luff som kan ta andan ur resenären. Den stannar till vid dramatiska Höga kusten, går genom vidsträckta skogar, förbi Kiruna och LKAB, och Sveriges mest ikoniska vy: Lapporten. Några hoppar av i Abisko för att vandra några sträckor på Kungsleden, andra avslutar resan vid Riksgränsen för lite sommarskidåkning.

 

Publisert:

LÄS VIDARE