Nu får svenskar gratis visum till Sri Lanka

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Från och med 1 augusti är visum till Sri Lanka gratis.

Foto: Getty Images

Resa | Sri Lanka

Förr var svenskarna tvungna att ansöka om, och betala för, visum till Sri Lanka. Men från och med 1 augusti är visumen gratis. Anledningen är att landet vill ha tillbaka turismen efter bombattackerna under påsken.

Det var 21 april 2019 som 250 personer dödades i bombningarna runt om i Sri Lanka. Flera kyrkor och lyxhotell bombades, och både Lankeser och turister dödades och skadades i attacken. Efter händelsen har turismen till landet minskat, i maj minskade besöken med hela 70 procent, skriver Reuters. Även svenska UD avrådde från att resa till Sri Lanka, men avrådan har sedan dess hävts. Nu vill landet få turisterna att komma tillbaka, därför har man tagit bort avgifterna för visum till landet.

– Erbjudandet kommer att gälla i sex månader och regeringen kommer att bedöma inkomstbortfallet från visum efter sex månader, säger en tjänsteman vid turistutvecklingsministeriet till Reuters.

Erbjudandet kommer att innebära stora ekonomiska förluster för Sri Lanka, skriver Afar.

– Om det inte är fördelaktigt så kommer vi att avsluta detta program, säger turistminister John Amaratunga enligt tidningen.

Medborgare från 48 länder får gratis visum

Att skaffa visum till Sri Lanka som svensk innebar förr att man fick betala cirka 300 kronor, och då gällde visumet i 30 dagar. Man fick ansöka om visumet online eller betala lite mer för att få ett ankomstvisum, även kallat ”visa on arrival”. Men från och med 1 augusti är det alltså gratis, och behövs inte ansökas om i förväg. De länder som nu får visum gratis är 48 stycken, där Sverige är ett av dem. Även besökare från USA, Australien, Thailand, Kanada och många fler får gratis visum. Förhoppningen är att erbjudandet ska få turisterna att återvända till landet.

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe menar att landet nu är säkert för turister, skriver Afar. Han berättade under onsdagen att alla som var inblandade i attacken i april nu är i förvar, och att många med kopplingar till personerna också förhörs.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

”Får vi pengarna tillbaka för vår hyrda fjällstuga?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sri Lanka

Visum | Resa

Sri Lanka

MER OM RESA

Saudiarabien öppnar upp för turister

Nu blir det enklare att besöka kinesiska städerna

Resorna ökar till den oupptäckta pärlan vid medelhavet