Nya flygplatsens problem: fågelflockar

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Fåglarna oroar piloter på flygplatsen.

Foto: Getty Images

Resa | Flyg

Istanbuls nya flygplats står klar sedan i april. Men bygget som har kallats ett skrytbygge stöter på problem efter problem. Det senaste i raden: att området periodvis är fullt med storkar som hotar säkerheten.

Istanbul Airport stod klar i april, efter flera förseningar, och snart förväntas den att bli världens största flygplats. Men flygplatsen har nu stött på ännu ett problem, den är belägen i ett av världens största områden för flyttfåglar, skriver Allt om Resor.

Redan 2014 larmade forskare om att bygget av flygplatsen skulle innebära risker för både fåglar och för flygtrafiken, skriver Dailynews. Man menade då att cirka 600 000 fåglar flyger över flygplatsen under vår och höst för att migrera till varmare eller kallare breddgrader.

I april 2019 stod flygplatsen klar.

Foto: EvrenKalinbacak / iStockphoto

Oroar piloterna

Problemet med flyttfåglarna har skapat en oro hos piloter som ska flyga till och från flygplatsen. Piloterna är oroliga för att krocka med fåglarna. I juli skedde en sådan incident där ett Turkish Airlines-plan krockade med en flock fåglar, skriver Ahvalnews.com. Planet skadades och fick tas ur trafik. En månad tidigare tvingades ett plan landa strax efter att det lyft, på grund av en kollision med fåglar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Istanbuls nya flygplats blir störst i världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg

Flygtrafik

Flygolyckor

Flygplatser

Fåglar

MER OM RESA

Pekings nya jätteflygplats är färdigbyggd

Nu är Pekings nya enorma flygplats klar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ut i naturen: Det här ska du tänka på

Ny teknik ska snabba upp flygkontroller – men inte i Sverige