Välj mellan 53 öar med nya båtluffarbiljetten

Drömmer du om en semester i riktig Mamma Mia-miljö?
Med ett nytt båtpass kommer du nu kunna välja mellan 53 öar i Greklands bländande vackra skärgård.

Med båtpass från Eurail har du tidigare kunnat kryssa mellan 28 olika öar i den grekiska arkipelagen, men nu har utbudet breddats, skriver Lonely Planet.

Bolaget har lagt till ytterligare 25 öar som du kan ta dig till med båt på det glittrande Egeiska havet.

Du kan välja att åka till 21 destinationer i ögruppen Kykladerna, 12 av de Dodekanesiska öarna, tre i Sporaderna, nio av de Egeiska öarna, sju av de Saroniska öarna samt Kreta.

Resenärer kan välja att köpa ett pass för cirka 1800 kronor som inkluderar sex resor på en månad inklusive två resor mellan Grekland och Italien.

Andra alternativet är en biljett som inkluderar fem resor inom Grekland på en månad.

Innan du hoppar på en färja behöver du reservera en plats på båten du vill ta, och du rekommenderas att vara där åtminstone två timmar innan avfärd. Vill du boka en särskild sittplats eller säng bör du göra det minst en månad i förväg.

Drömsemester i Grekland
Drömsemester i Grekland

Att tänka på

Det kan vara bra att ha en reseplan innan du påbörjar din båtluff. Ett tips är att inte boka in för många öar utan att ge varje ö ett par dagar för att verkligen utforska dem.

Här är några populära rutter för båtluffare:

  • Rhodos-Tilos-Kos-Karpathos-Rhodos
  • Kreta-Santorini-Amorgos-Ios-Kreta
  • Santorini-Amorgos-Naxos-Paros-Ios-Santorini

När ska du åka?

Högsäsongen pågår mellan juni och augusti och är den tiden på året båtarna och öarna är som fullast. Du kan räkna med höga temperaturer och varmt vatten, men å andra sidan finns det risk för att de nordliga meltemi-vindarna ställer till det för färjetrafiken.

En annan populär säsong är från och med ortodoxa påsken (infaller vanligtvis någon gång i april) fram till maj. Då är temperaturerna något svalare och det är inte fullt så mycket turister som under sommaren.

Risken med att åka under lågsäsongen är att flera hotell och restauranger stänger igen.

Aftonbladets reseguider - Ladda hem och ta med
Publisert:

LÄS VIDARE