Här är Norwegians nya framtidsplan

RESA

Exklusivt: RESA med på premiärflygningen i natt

1 av 4 | Foto: Den coola belysningen är den mest iögonfallande nyheten ombord och ska påminna om blå himmel. ”Som att flyga en cabriolet”, tycker flygvärdinnan Tone Gulbrandsen.

Luftigt och med blå himmel - som en cabriolet.

Framtidens flygupplevelse är här.

RESA var som enda svenska media med på premiärturen i Norwegians nydesignade Boeingplan.

Det luktar nylagd heltäckningsmatta och plast. Blå-lila dioder lyser upp kabinens tak. Allt är fläckfritt och sprillans nytt på Norwegians nydesignade flygplan som just rullat ut ur Boeingfabriken i Seattle, USA.

Egentligen är det nya flygplanet bara en vanlig 737:a – världens mest sålda jetplan, över 6000 exemplar har levererats sedan premiären 1967.

Lånar från Dreamliner

Men inredningen är ett första smakprov på nästa generations flyg – Boeings 787 Dreamliner. Dreamlinerprojektet är dock flera år försenat och därför satsar Boeing på att lansera Dreamliner-känsla i sina gamla modeller, som en liten "teaser".

– Det här känns väldigt bra. Det ser så otroligt långt och stort ut inifrån, säger Norwegians vd Bjørn Kjos.

Plats för mer bagage

Bjørn Kjos har just klivit in i sin nyinköpta 737-800 och slagit sig ner i ett av de svarta och röda sätena. Nu väntar en drygt åtta timmar lång resa hem till Oslo.

– En av de viktigaste sakerna i kabinen är att allt flyter på när folk går på och av planet, så det är bra att man kan gå åt sidan mellan stolarna utan att behöva huka sig under bagagehyllan.

Det är den nya typen av bagageförvaring som gör att utrymmet ovanför yttersta stolsraden blivit större. Samtidigt sväljer hyllorna fler väskor. Det är lite av ett trolleri.

Ljuset skiftar färg

– Folk tar ofta med sig för mycket bagage vilket kan vara ett problem. Vi vill ju alltid vara schysta. Men de här luckorna är större, Det är bra, säger stewarden Benjamin Sakkestad.

Den fräckaste nyheten är kabinbelysningen. Blå led-lampor lyser upp innertakets välvda mittdel. Tanken är att det blå ljuset ska ge en rymligare känsla – som en molnfri himmel. Lamporna kan att skifta i olika kulörer efter behov, exempelvis måltidsljus, sovljus eller soluppgång och solnedgång. Det finns sammanlagt åtta olika "ljuslägen".

– Jag gillar den blå för take-off och landning bäst, säger Tone Gulbrandsen som jobbar som flygvärdinna under denna leveransflygning.

– Det "öppna" taket blir lite som att flyga en cabriolet, ha, ha.

Här kan du flyga nyheten

Plötsigt släcks belysningen, det sprakar till i kabinhögtalarna.

– Det är kapten som talar, ni som vill är välkomna fram till cockpit för att titta. Vi har norrsken framför oss.

– Och det här är vår norrskensbelysning, säger Tone Gulbrandsen och skrattar.

Denna nydesignade Boeing 737-800 tas i drift i början på nästa vecka. Fram till 2016 kommer Norwegian få ytterligare 59 flyglan med den nya så kallade Sky Interior.

Du har störst chans att hamna på ett av de nya flygplanen om du reser inrikes i Norge och Sverige eller mellan Oslo och Stockholm.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM