Världens farligaste gångväg nyinvigd

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: CAMINITO DEL REY

Den har kallats världens farligaste gångväg.

1999 och 2000 krävde El Caminito del Rey fem dödsoffer.

Då stängdes den av säkerhetsskäl och för renovering.

Nu är den återöppnad och inte längre något för äventyrliga våghalsar – kolla själv skillnaden på före- och efterbilderna här ovan!

El Caminito del Rey, ”Kungens lilla gångväg” på svenska, blev omtalad över hela världen i samband med dödsolyckorna kring millenniumskiftet.

Då var den 100 år gamla gångvägen, som byggdes av fängelsefångar mellan 1900 och 1905, i miserabelt skick.

Räcken saknades helt och på sina ställen hade den metersmala gångstigen helt raserats. Med andra ord – leden var totalt livsfarlig.

110 meter ner till floden

Detta lockade dock både äventyrare och bergsklättrare som ville klara den 7,7 kilometer långa förbindelsen mellan ett vattenkraftverk och en närbelägen vattenreservoar.

Under den smala stigen finns bara klippor och 110 meter ned floden Guadalhorce.

Det är 110 meter ner till flodbädeen...
Foto: User Gabirulo on Flickr/WIKIMEDIA COMMONS
Det är 110 meter ner till flodbädeen...

2001 fick de lokala myndigheterna nog och stängde gångvägen. Förutom de fem som omkom vid millenniumskiftet fanns ytterligare två dödsoffer under den tioårsperiod som föregick stängningen.

En del våghalsar och adrenalinsökare struntade i förbudet trots att de riskerade 5 000 euro (cirka 50 000 kronor) i böter.

Fullbokat fram till juli

Sedan stängningen har mellan 40 och 50 miljoner kronor plöjts ned i ett omfattande renoveringsprojekt som varit inriktat på säkerhet. Grundtanken är förstås att det ska locka turister till provinsen Málaga.

I dag finns säkra stängsel och alla tidigare avbrott är reparerade för att promenaden ska bli så lugn som någonsin möjligt.

Leden öppnade söndagen 29 mars och förhandsintresset var enormt. Under de tre första månaderna gäller gratis inträde. Detta ledde snabbt till att El Caminito del Rey blev fullbokad juni månad ut.

Besökarna släpps i väg i grupper och det finns ett maxantal för hur många som får beträda gångvägen varje dag. Som mest 600 personer per dag och inte fler än 50 besökare var 30:e minut.

Kungen inviger

Den kungliga associationen i namnet härör från invigningen av vattenreservoaren i närvaro av Kung Alfonso XIII 1921.

Nu väntar snart en ny högtidlig officiell invigning, den här gången av den världsberömda gångstigen. Den ska skötas av Felipe VI, landets nuvarande kung och ättling till Alfonso XIII i rakt nedstigande led.

Bra förhandsreklam har stigen redan fått. El Caminito del Rey har listats som ett av 2015 års hetaste resmål av Lonely Planet.

Här är 12 andra turistattraktioner som öppnar under 2015.

Publicerad:

MER OM RESA